Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да Зимбабве и Замбија придају велику важност односима са Србијом и пружају јој подршку у одбрани њеног територијалног интегритета и суверените, а заинтересовани су и за продубљивање и политичке и економске сарадње са нашом земљом.

Сумирајући резултате првог дана посете југу Африке, током које је уручио вакцине против вируса корона, као донацију Србије, Селаковић је рекао да подршка Зимбабвеа нашим кључним националним и државним интересима траје већ 30 година.

Министар је пренео да је сам дочек делегације Србије у Зимбабвеу доказ тога, и навео да су на аеродрому били министар спољних послова, министар локалне самоуправе и државне управе, али и заменик министра здравља Зимбабвеа, кључни представници државе за спровођење борбе против Kовида-19.

Шеф српске дипломатије је истакао да је његов колега из Зимбабева Фредерик Шаба исказао подршку Србији која не траје претходних пет месеци или претходних пет година, него последњих 30 година.

“Зимбабве је врло јасног става према кључним националним и државним интересима Србије и нашег српског народа у претходних 30 година и он своју позицију по том питању није мењао. Такође, имали смо прилике да чујемо најлепше изразе захвалности исказане на један диван и дирљив начин, али и исказану намеру министра Шаве и председника Мнангагве да се у Београду опет отвори амбасада Зимбабвеа после 15 година”, рекао је Селаковић.

Подсетио је да је прошло је 20 година откако је тадашња СРЈ затворила своју амбасаду у Харереу.

“Ми у Харареу имамо и амбасаду и кућу уз амбасаду у којој може да борави амабасадор, да буде његова резиденција. Дакле, имамо све услове да поново успоставимо своје дипломатско представништво у Харареу и то ћемо и да учинимо. На то моје размишљање министар Шава је одмах рекао да, уколико то будемо учинили, они ће вратити своју амбасаду из Рима у Београд”, рекао је Селаковић.

Напоменуо је да је јуче у Најробију са државним секретаром кенијског министарства иностраних послова Абабуом Намвамбеом, за кога наводи да је такође наш велики пријатељ, разговарао о унаопређењу сарадње, и да је чињеница да нама пријатељске земље са афричког континета препознају оно што ради председник Александар Вучић и Влада Србије, и успехе Србије и на унутрашњем и на међународном плану.

“Београд постаје поново центар региона, не само по својој политичкој стабилности, економској активности и по томе што привлачимо највише страних директних инвестиција, не само по томе што имамо економски раст који ће бити међу прве три државе у Европи, већ и по томе што наши стари традиоционални пријатељи то препознају, вреднују и желе да се враћају опет у Београд, да у Београду отварају своје амбасаде”, рекао је Селаковић.

Нагласио је да отварање њихових амбасада у Србији значи нову шансу за развој и политичке, али и економске сарадње наше земље са земљама афричког континента.

Министар је рекао да је делегација Србије у главни град Замбије, Лусаку, морала да дође специјалним летом, а да је пре нешто мање од три деценије између Београда и Лусаке постојала директна авиолинија једном до два пута недељно, јер у Замбији је живело и радило 5.000 наших људи.

Навео је да су многе кључне објекте у центру Харера и Лусаке, као што су конгресни центри, хотели, државне институције, градиле наше фирме.

„Градиле су и путеве, аеродроме, бране, хидроелектране. То су све радила некадашња српска предузећа у времену Југославије. Намерно кажем српска предузећа, јер су била са територије Србије, као што су Енергопројект и Партизански пут“, рекао је Селаковић.

Министар Селаковић је нагласио да је поновно успостављање директног политичког и дипломатског представљања у нашим престоницама директна линија комуникације која стоји на располагању нашој држави да јачамо нашу мултилатералну сарадњу, наше заједништво у међународним организацијама, подршку нашем територијалном интегритету и суверенитету, али да је, с друге стране, то и озбиљна шанса за наше привреднике.

Пренео је да је данас у Замбији на састацима са званичницима те афричке земље било речи управо о продубљивану сарадње када је у питању пољопривреда, фармацеутска индустрија, систем одбране, али и многе друге области за које су, каже министар Селаковић, наши пријатељи и те како заинтересовани и жуде да виде српске компаније поново на југу Африке.

“Моје друго по реду присуство на територији Африке у последња два месеца је нешто што је и те како било запажено. Запажено је да Србија поклања пажњу односу са држвама Африке, и то је веровали или не нешто што ми је свако од саговорника посебно скренуо пажњу и јуче и данас, и они то изузетно поштују”, рекао је Селаковић.

Нагласио је да је то важно јер нисмо у ситуацији да само од њих нешто тражимо и да их зовемо кад нам је потребна помоћ, већ да смо овога пута ми ти који помажемо онолико колико можемо.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)