Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да је председник Александар Вучић на изборима 3. априла освојио 7,3 пута више гласова у дијаспори у односу на изборе 2017. године, што је невероватан скок и потврда подршке марљивом и вредном раду, као и заступању интереса Србије која се на велика врата вратила на светску и европску сцену и на листу кредибилних држава.

Министар Селаковић је, гостујући на телевизији "Пинк", рекао да је у дијаспори било пријављених нешто мање од 40.000 бирача којима је било омогућено гласање на више од 70 места и да је председник Вучић победио и тамо где нико није очекивао да ће се то десити.

Према његовим речима, међу градовима где је председник Вучић однео победу су Вашингтон, Абу Даби, Беч, Цирих, Париз, Будимпешта, Букурешт, Софија, Берлин и Диселдорф…

Министар Селаковић је навео да је Вучић остварио убедљиву победу и у државама бивше Југославије, а да то показују резултати избора у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине, Црној Гори и Хрватској.

Према његовим речима, Вучић је остварио убедљиве резултате у Вуковару, Добоју, Дрвару, Бањалуци.

„То је победа за понос, и то показује колико Срби, где год живели, осећају ову победу као своју победу, победу Србије“, нагласио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије сматра да је председник Вучић остварио историјску победу, да је политичар који је активно на власти од 2012. и који је сваки пут на изборима добијао све већи број гласова, што је награда за резултате и израз захвалности грађана за оно што је председник Вучић постигао до сада.

„Овде се награђује неко ко вредно, предано и марљиво ради за државу и народ“, истакао је министар Селаковић и навео да је председник Вучић добио бројне честитке светских званичника на изборној победи.

Према његовим речима, политика председника Вучића гарантује мир и стабилност.

„У време када је читав свет једно велико трусно подручје види се колико мир и стабилност недостаје у многим државама. Kо вам гарантује мир и стабилност, гарантује економски раст и самим тим веће плате и пензије и боље услове живота. Ово је први пут у модерној историји да имамо и мир и стабилност“, навео је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је најважније да су избори протекли у демократској, фер и потпуно транспарентној атмосфери.

„Избори су чисти као суза, спроведени у демократском духу и тиме је Србија показала да је мирна, просперитетна држава јер грађани доносе одлуке ко ће бити председник, ко ће бити владајућа већина“, рекао је министар Селаковић.

Према његовим речима, председник Вучић је убедљиво победио и тамо где живе припадници националних мањина, и у Суботици и у Прибоју.

„Имали смо отворено бирачко место у нашој амбасади у Софији и више од 80 одсто гласова добио је председник Вучић, 85 одсто оних који су гласали су припадници бугарске националне мањине, они су Александра Вучића оберучке подржали“, рекао је министар Селаковић.

Поводом критика које је на рачун избора у Србији изнела известилац Европског парламента за Kосово Виола фон Kрамон, шеф српске дипломатије је рекао да свако има право да буде тужан кад му се нешто не допада, али да када грађани Србије дају свој глас, изађу на изборе и кажу кога желе да виде на месту председника, у влади и на локалном нивоу власти, то је светиња.

Према његовим речима, Виоли фон Kрамон не смета то што Србима на Kосову и Метохији није било дозвољено да изађу на гласање у покрајини и својим изајавама и деловањем апсолутно показује да јој није стало до заштите права Срба и других неалбанца у покрајини.

Министар Селаковић је навео да она користи сваку прилику да напада Србију и председника Вучића и борбу за заштиту српских државних и националних интереса на Kосову и Метохији, али да то није разлог да јој на сваки њен напад и бесмислену изјаву жестоко не одговоримо јер знамо шта бранимо и знамо колико је важно да се на сваком месту боримо за заштиту наших интереса на Kосову и Метохији.

Шеф српске дипломатије је рекао да одлука Аљбина Kуртија да се не дозволе избори на Kосову и Метохији није ништа друго него логична последница чињенице да се Kуртију и његовој влади неограничено толерише једнострано понашање, а да је Пандорину кутију отворила подршка албанском сепратизму 2008. године када су спонзори такозване косовске независности подржали сепаратизам.

„Тада им није сметала промена граница и сеператизам, они су тада то подржали. Промовишете дијалог, а дође неко ко не зарезујући никога, доноси одлуке које су супротне духу демократије, дијалога и договора око кључних ствари и 16. јануара забране одржавање референдума, а 3. априла изборе“, рекао је министар Селаковић.

Original Article