Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да Београд мора да буде спреман за сваку врсту сценарија Приштине, с обзиром да је истекао рок из Вашингтонског споразума који се односи на мораторијум на лобирање за нова признања такозваног "Kосова", односно повлачења признања.

Селаковић је, гостујући на ТВ Прва, изразио уверење да ће државно руководство бити у стању да по овом питању донесе праву одлуку, коју ће сви следити.

Одговарајући на питање како ће Београд узвратити ако Приштина крене у лобирање за чланство у међународним организацијама, Селаковић је рекао да знамо шта нам је чинити у тој ситуацији и да је председник Србије Александар Вучић о томе говорио.

Селаковић је подсетио да је Београд Вашингтонском споразуму приступио као савесна страна и неко ко жели да кроз дијалог, мирним и политичким средствима трага за компромисним решењем које ће бити реално, спроводиво и одрживо и које ће и Београд и Приштину довести у ситуацију да предузме неке кораке који нису лаки, али које воде ка стабилном решењу.

Kако је навео, Приштина је, од промене власти, незаинтересована за поштовање споразума постигнутих у протеклих десет година и да је то довело процес дијалога у ситуацију у којој се тренутно налази.
Министар Селаковић је рекао да Београд спороводи своје обавезе, али и нагласио да је прошло више од 100 месеци од Бриселског споразума којим је предвиђена обавеза Приштине да се конституише Заједница српских општина, а да Приштина све више јавно и недвосмислено говори да то неће да уради.

“Добро ћемо одмеравати, уверен сам у мудрост нашег руководства и председника Александра Вучића. Пре годину дана када је потписан Вашингтонски споразум видели смо каквог председника имамо, који је у стању да тада одбије ултиматум да се призна тзв. независност Kосова, али да се разговара о другим начинама да се дође до нормализације”, каже шеф српске дипломатије.

Навео је да су нам сви постигнути споразуми у протеклих десет година, укључујући и Вашингтонски, обезбедили деценију мира, и да је преговарачима дата прилика да у том периоду нешто покушају да постигну.

“Споразуми су нам донели много јачи кредибилитет Србије у свету, јер је Београд тај који је деценијама уназад навођен као узрок проблема. Сада Београд то више није, јер Београд има руководство које води политику на другачији начин”, рекао је министер Селаковић.

Уверен је и да многе тачке споразума неће остати мртво слово на папиру, и да Београд треба да поштује оно што потпише и да скреће пажњу на то да Приштина не испуњава своје обавезе.

Министар Селаковић је нагласио да ће Kосово и Метохија бити једна од тема разговора и са немачком канцеларком Ангелом Мекел приликом њене предстојеће посете Србији.

Коментаришући тензије пред устоличење митролита Јоаникија на Цетињу, Селаковић је рекао да је забринут, али да жели да верује да неће доћи до екцеса и немира.

“Ако постоји неко ко се са тим не слаже, има прилику да незадовољство искаже на миран и цивилизован начин. Свака религија пропагира мир, тако је и са православљем и важно је да у духу мира и порукама мира одише догађај какав је устоличење”, рекао је министар Селаковић.

За нас је, каже, од изузетне важности да се очува мир и стабилност, да устоличење протекне у мирној атмосфери.

“Да ли ће тако бити, видећемо. За нас је важно да имамо и градимо добре и партнерске односе са Црном Гором, да сарађујемо у областима од заједичког интереса”, поручио је Селаковић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)