Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је Србија била принуђена да реагује на бесрамну одлуку хрватског Министарства спољних и европских послова којом је председнику Александру Вучићу забрањено да оде у Јасеновац, и поручио да ће Србија и српски народ наставити да се боре за истину о трагичним страницама наше историје.

Селаковић је, гостујући на телевизији „Пинк“, подсетио да је председнику Вучићу било забрањено да оде у Јасеновац не само као председнику Србије, већ и као човеку чији су преци тамо страдали.

Према његовим речима, некоме смета ширење истине о томе шта је Јасеновац, колико је то важно место у историји српског народа као највеће стратиште и каква је то мрља у историји нама суседног хрватског народа.

„Њихов главни проблем јесте личност нашег председника, зато што је он као појава за њих ноћна мора јер је унук човека којег су они убили у Јасеновцу, кога су убили у време нацистичке НДХ, он је човек чијој породици су спаљене куће и 1941. и 1991, он је човек који тридесет година не жели да ћути о истини и да прећуткује болну причу о страдању српског народа“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је објаснио да је председник Вучић човек који је окренут будућности, али је и тај који шири истину, који је почео да гаји културу сећања, и да га мрзе зато што отворено и без задршке говори о томе колику жртву је поднео српски народ у Првом и Другом светском рату.

„Важно је одржавати културу сећања, да бисмо ми добро знали своју историју страдања, патњи, бола, али и победа и светлих и добрих тренутака, јер ако не будемо преносили то сећање на наше потомке, нашим потомцима ће кроз десетину година неко доћи да прича да су Срби у јасеновачку фабрику смрти одлазили добровољно“, истакао је Селаковић.

„Ми сада долазимо дотле да, иако је преко 70 чланова породице Тесла убијено од стране усташког режима, чија су два споменика срушили и кућу запалили, и њега би убили да је био ту, они држе догађаје на којима причају о хрватском знанственику Николи Тесли. Против таквог лицемерја и за истину борићемо се докле год постојимо“, закључио је Селаковић.

Фото:РТВ Пинк

Original Article