Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је наша делегација имала изузетно успешну дводневну посету Арапској Републици Египат, искрен и прави пријатељски пријем, и најавио интензивирање политичке и економске сарадње са том афричком државом.

Сумирајући резултате посете, министар Селаковић је рекао да су сви састанци са египатским званичницима били изузетни, од првог састанка са председником Египта Абделом Фатахом Ал Сисијем, за кога је навео да је велики лидер, озбиљан државник и човеком у чију је снагу политике и визије српска делегација могла да се увери на сваком кораку, јер се види да се држава Египат мења.

„Састанак са председником Ал Сисијем трајао је више од сат и по. Показао је изузетно велико поштовање за председника Александра Вучића, за нашу државу Србију, за нашу делегацију. У том духу и у светлу тог састанка текли су и сви остали састанци“, нагласио је шеф српске дипломатије, који се током посете Египту састао и са египатским колегом Самехом Хасаном Шукријем и са представницима Заједничког пословног савета.

Министар Селаковић је рекао да се на састанцима могло чути каква је била трансформација Египта од доласка председника Ал Сисија на власт, колико се од тада стрпљиво и марљиво гради поверење међу људима који су припадници различитих религија и етничких заједница и колико је Египат држава која ће тек у будућности са таквом визијом и таквом стратегијом развоја доминирати, не само политички у овом делу света, него и економски много шире и у медитеранском басену, а и на афричком континенту.

„Све су то разлози да ми из Србије, нарочито у Министарству спољних послова, много више, марљивије и боље радимо на успостављању још тешњих односа са Египтом“, каже министар Селаковић.

Навео је да су политички односи Србије са Египтом на изузетно добром, високом нивоу, али да наши економски односи не прате наше политичке односе.

Подсетио је да је у време успона Покрета несврстаних земаља и председника Јосипа Броза Тита и Гамала Абдела Насера економска размена између тадашње Југославије и Египта била неколико десетина пута већа него што је данас.

Подсетио је да је фабрика „Застава“ некад у Египат извозила своје аутомобиле, да су ИМТ и ИМР заједно са египатским предузећима успоставили производњу трактора, као и да су у то време економска и трговинска размена, али и узајамна улагања били на значајно вишем нивоу.

„Данас, неколико деценија након тог периода, данас када је Србија у свом полету, када се Србија трансформише, када и Египат има јаког лидера, али када и Србија има јаког лидера, ми данас можемо много више и управо због тога уверен сам да ће након посете председника Ал Сисија Србији, након сусрета са председником Вучићем, бити послат јасан и јак сигнал и нашим привредним заједницама, и да ћемо у годинама које долазе бити у прилици да сведочимо опет интензивирање економске сарадње и много већи трговински и економски обрт између наше две економије и државе, али можда и први пут после много деценија и заједничке инвестиције“, истакао је министар Селаковић.

Испричао је да је Египат у последњих неколико година изградио шест потпуно нових градова на местима где никада града није било и скоро 6.000 километара нових ауто-путева.

Министар Селаковић је рекао да се у Египту гради потпуно нова престоница, коју ће, пре пута у Јордан, имати прилике и да види.

Током дводневне званичне посете Египту, министар Селаковић се састао и са представницима Заједничког пословног савета Србија-Египат на чијем челу је Осама Салим, бивши министар индустрије и привреде.

„То је човек у чијем мандату је у Египат дошло 13,8 милијарди долара страних директних инвестиција, али и људи који заиста чине пословну елиту Египта су део тог нашег пословног савета. Са њима смо разговарали близу три сата о могућностима за инвестирање управо привредника из Египта у Србији, али и привредника из Србије у Египат. Они су предложили да Египат буде управо једна од тачака улазака српске привреде на територију афричког континента која од следеће године представља јединствену економско-трговинску зону“, рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић се састао и са замеником главног имама Египта Мохамедом Ал Дувајним, са папом и патријархом Александрије и читавог Египта из Kоптске православне цркве Тавадросом Другим у манастиру светог Бишоја из 40-их година 4. века.

„Невероватна фантастична светиња из времена јединства хришћанске цркве, где су нас дочекали заиста срдачно, и имали смо прилике да разговарамо са његовом светошћу, да га упознамо са приликама у Србији, да га упознамо и са нашом муком на Kосову и Метохији и борбом коју водимо, да видимо једну од највећих коптских библиотека у свету, али и да се упознамо са оним што јесте коптска духовност и коптска традиција“, пренео је министар Селаковић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)