Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Њујорку са високим представником Алијансе цивилизација Уједињених нација (UNAOC) и бившим министром иностраних послова Шпаније Мигелом Анхелом Моратиносом.

Саговорници су разговарали о активностима иницијативе УН Алијансе цивилизација, чији је Србија члан од 2007. године. Иницијатива има 156 чланица, међу којима су државе и међународне организације.

Селаковић је упознао високог представника о ситуацији у региону Западног Балкана, као и о позитивној агенди Србије и иницијативи „Отворени Балкан“ усмереној на економски развој целог региона.

Шеф српске дипломатије информисао је Моратиноса о економским успесима Србије у протеклих седам година, истакавши да је то дало могућност да Србија више помогне својим пријатељима у региону, Африци и Блиском Истоку, у виду донација 1,5 милиона доза вакцина против вируса корона.

Разменивши информације о европском путу Србије, Селаковић је нагласио је чланство Србије у ЕУ главни стратешки спољнополитички циљ Србије, која је посвећена реформским процесима у свим областима.

Селаковић је бившем шефу шпанске дипломатије захвалио на личном доприносу учвршћивању билатералних односа наших двеју држава, и чињеници да је био и остао један од најдоследнијих заговорника пријема Србије у пуноправно чланство ЕУ.

Саговорници су разменили мишљење о актуелној ситуацији на КиМ, и нагласили важност дијалога и очувања мира и стабилности у региону.

Министар Селаковић је констатовао и да Моратинос дао велики допринос креирању става Шпаније по питању једнострано проглашене независности тзв. Косова, који је до дан-дан данас обележје шпанске политике.

Селаковић је позвао Моратиноса да посети Београд, чији је почасни грађанин, од 2009. године, због заслуга за афирмацију Београда, доприносa развоју сарадње и унапређења међусобних односа Србије и Шпаније.

Моратинос је своју дипломатску каријеру започео управо у Београду, у Aмбасади Краљевине Шпаније, где је радио од 1979. до 1984. године.
Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)