Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, другог дана посете Индонезији, састао се да генералним секретаром Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) Лим Џок Хојем.

Селаковић је поручио да Србија са великом пажњом прати активности ове асоцијације, са којом дели заједничке вредности и политичке принципе, који се, како је навео министар, заснивају на узајамном поштовању независности, суверенитета, једнакости, територијалног интегритета и националног идентитета свих народа, немешању у унутрашње ствари других држава, залагању за превазилажење свих разлика мирним путем уз подстицање свеобухватног развоја и напретка.

Министар је упознао саговорника са политичком ситуацијом у нашем региону, нарочито са резултатима економских и инфраструктурних реформи у Србији, преневши јасно опредељење наше земље за продубљивање сарадње и партнерства са овом асоцијацијом.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је посета Индонезији почетак туре овом региону, и да ће се у наредном периоду наставити са интензивирањем контаката и посетама земљама чланицама АСЕАН-а.

У контексту сарадње са АСЕАН-ом, Селаковић је навео да је трговинска размена са овом асоцијацијом претходне године износила 621 милиона долара, од чега највише са Вијетнамом, Индонезијом и Малезијом. Додао је да је у питању 95 одсто увоз Србије из земаља чланица АСЕАН-а, али да смо заинтересовани да се тај однос промени и да се наша сарадња ојача у бројним областима.

Селаковић је састанком у седишту АСЕАН-а завршио дводневну посету Џакарти, где је јуче разговарао са председником Индонезије Ђоком Видодом и министарком спољних послова Ретно Марсуди, као и са представницима националних прехрамбених компанија те земље.Original Article