Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састаo се данас са губернатором Санкт Петербурга Александром Бегловом и делегацијом тог града.

Селаковић је захвалио губернатору Беглову, властима Града Санкт Петербурга и целој Руској Федерацији што су, поводом 800. годишњице рођења Александра Невског, даривали Граду Београду бисту тог великог руског кнеза и свеца која је јуче свечано откривена у порти истоимене цркве.

Шеф српске дипломатије изразио је задовољство што губернатор Беглов долази из града председника Путина, искакавши да управо лични и пријатељски односи председника Вучића и Путина имају директан утицај на историјски ниво односа Србије и Русије.

Министар је овом приликом подвукао да је Србија чврсто опредељена за даљи развој политичких односа са Руском Федерацијом који се темеље на традиционалном пријатељству и блискости два народа, узајамном поверењу и обостраној спремности за продубљивање сарадње у свим областима.

Истичући важност високог интензитета сусрета на свим нивоима, Селаковић је нагласио да губернатор Беглов и Влада Санкт Петербурга имају веома значајну улогу у остваривању успешне сарадње са Градом Београдом, напомињући да ће ова посета умногоме користити недавно потписаном споразуму два града који укључује план заједничких активности до 2024. године. Такође, министар је изразио задовољство и сарадњом коју Санкт Петербург има са Новим Садом и Нишом, као и недавно уведеном директном авио-линијом између Београда и Санкт Петербурга, што ће додатно приближити два пријатељска народа.

Селаковић је указао на значај који Србија придаје Санкт Петербургу показује чињеница да је 2016. године у том граду отворен Генерални конзулат наше земље.

Такође, министар је захвалио руским пријатељима на помоћи у финансирању и спровођењу унутрашњег осликавања Храма Светог Саве, које је заједничким напорима успешно завршено и представља нови симбол града Београда, али и симбол успешне сарадње две земље и братске слоге два народа.


Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)