Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, са којом је разговарао о низу тема од значаја за специјалне и паралелне везе између Србије и РС.

Специјалне и паралелне везе између Србије и РС се, према речима министра Селаковића, развијају, и у овом тренутку су на историјском максимуму, односно на највишем нивоу откад је споразум закључен и откад Србија и РС заједно постоје и делују.

„Са једне стране, поштујући територијални интегритет БиХ, Србија се труди да са свим својим суседима развија најбоље могуће политичке, економске и сваке друге односе, али са друге стране, поштујући и руководећи се Споразумом о специјалним и паралелним везама Србије и РС, Србија не заборавља свој народ и РС као ентитет установљен и потврђен Дејтонским споразумом“, казао је Селаковић после састанка.

Једна од тема је, како је додао, била и функционисање заједничке српске дијаспоре и активности на пољу очувања српског националног, културног и верског идентитета.

Селаковић је саговорницу информисао о плановима за отварање допунских школа српског језика за дијаспору, изразивши очекивање да ће се у тај програм укључити и наставници из РС.

На састанку је, како је додао, било речи и о заједничкој прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра.

„Договорили смо се да српска дијаспора заједнички прославља нашу тробојку и 15. септембар као дан када су Срби из свих крајева здружени пробили Солунски фронт“, казао је Селаковић.

Председница Цвијановић је после састанка рекла да је важно радити на јачању институционалних веза Србије и РС, и да је за грађане РС важно да Србија буде стабилна и јака.

Према њеним речима, данашњи договор о заједничком односу према дијаспори је од велике важности за очување националног идентитета Срба изван Србије и РС.

Цвијановић је захвалила на економској помоћи Србије током претходних година, изразивши очекивање да ће заједнички инфраструктурни пројекти наставити да се реализују у интересу грађана Србије и РС.

Саговорници су се, између осталог, осврнули и на најновију о одлуку одлазећег високог представника у БиХ.

„Наш став је врло јасан: наметнуте одлуке и ставови, у овом случају наметнути закони, никоме ништа добро нису донели и нису довели ни до каквог просперитета. Као министар спољних послова државе која се апсолутно залаже за промоцију мира и стабилности у региону, јер без тога нема просперитета, имам и о овој наметнутој одлуци баш овакав став какав сам изнео“, рекао је Селаковић.

„Желим да верујем да ће стабилност моћи да се очува, али велико је питање шта ће се у будућности дешавати“, поручио је шеф српске дипломатије.

Цвијановић је оценила да је данашња наметнута одлука високог представника неадекватна, непримерена демократији и назадна, и да може вратити БиХ две или три деценије уназад.

„Неприхватљиво је да у 21. веку имате некога ко је неизабрани странац и намеће нешто демократски изабраним институцијама или појединцима. Мислим да је ово почетак једне тешке ере… Моја порука грађанима и институцијама у РС је да знамо шта радимо, јачамо РС, јачамо нашу свест о себи, јачамо наше везе са Србијом“, изјавила је Цвијановић.

Према њеним речима, Валентин Инцко је допринео да БиХ постане додатно непријатељско окружење и да буде додатно нерасположена према својим грађанима.

„Сматрам да је ово корак уназад који је показао сво лицемерство међународне заједнице оличене у високом представнику“, рекла је Цвијановић, додајући да се данас отишло много корака уназад од суштинског помирења у БиХ.

„Амбасаде реагују и говоре како је ово корак ка помирењу, ја морам да кажем да је ово велики раскорак у односу на оно што би требало да буде нормално функционисање у једној вишенационалној заједници каква је БиХ“, рекла је Цвијановић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)