Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са новим шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелеом Жофреом.

Селаковић је саговорнику упутио честитке и пожелео успешан мандат, додавши да очекује наставак добре сарадње институција Србије са Делегацијом ЕУ.

Министар је истакао да је чланство у ЕУ апсолутни спољно-политички приоритет и стратешко опредељење наше земље, као и да Србија остаје у потпуности посвећена реформском процесу.

Подвукао је да је Србија отворена за наставак пуне сарадње са ЕУ, њеним институцијама и државама чланицама, као и за интензиван рад у циљу напретка и убрзања преговарачког процеса.

Селаковић је нагласио да је Србија у потпуности посвећена регионалној сарадњи, очувању стабилности и безбедности и дипломатском решавању отворених питања.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, министар је истакао да су дијалог и компромис кључни за постизање одрживог договора, али и подсетио да Приштина упорно не испуњава своје обавезе из Бриселског споразума и не омогућује оснивање Заједнице српских општина.

Селаковић је указао да је неопходно да Приштина приступи примени свих постигнутих договора и поручио да очекујемо да Европска унија, као гарант Бриселског споразума, чврсто инсистира на томе.

ЕУ је већ дуже од две деценије најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, рекао је министар, и додао да је помоћ коју Србија добија од ЕУ кључна за наш реформски процес.

Такође, министар је истакао и да је Србија, у условима пандемије, одговорном политиком остварила економску и финансијску стабилност, као и да статистички параметри показују да је пандемија оставила мање економске последице на Србију у односу на већину других европских земаља.
Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)