Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Њујорку са председником Савета безбедности Уједињених нација, кенијским амбасадором Мартином Киманијем, уочи одржавања седнице о редовном извештају Генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

Селаковић је саговорника упознао са најновијом серијом напада на српски народ на Косову и Метохији, истакавши да је у последњем упаду специјалне приштинске полиције на север покрајине Срећко Софронијевић тешко рањен пушчаним метком, а да је од последица хемикалија коришћених у интервенцији преминула је 71-огодишња Верица Ђелић.

Према речима министра Селаковића, Београд доследно стоји на позицији да је дијалог једини начин за постизање одрживих решења на Косову и Метохији и осуђује једностране акте Приштине.

Шеф српске дипломатије је саговорника информисао и о чињеници да Приштина више од 101 месеца не спроводи Бриселски споразум и да одбија да омогући реализацију његовог кључног елемента, а то је формирање Заједнице српских општина.

Селаковић је Киманију пренео и утиске са недавно одржаног скупа поводом 60. годишњице покрета несврстаних држава у Београду, истакавши да је то био вероватно највећи мултилатерални догађај у свету ове године, после Генералне скупштине УН.

Министар је амбасадору Киманију пренео и да се у Београду, на маргини скупа ПНЗ, састао са државним секретаром у Министарству иностраних послова Кеније Абабуом Намвамбеом, са којим је имао користан разговор о јачању билатералних веза, и коме је још једном, у име Србије и њених грађана, захвалио због јасног става Кеније по питању Косова и Метохије.


Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)