Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са министром спољних послова и међународне сарадње Италије Луиђијем Ди Мајом.

Министар Селаковић је изразио задовољство нивоом укупних односа двеју земаља, истакавши да они константно напредују захваљујући Споразуму о стратешком партнерству из 2009. године.

Селаковић је поручио да у наредном периоду очекујемо посету министра Ди Маја Београду, напоменувши да је то добар моменат и за одржавање пословног форума.

Када је реч о економској сарадњи, шеф српске дипломатије указао је да је Италија један од водећих привредних партнера Србије, наводећи да је она наш трећи спољнотрговински партнер и друго највеће извозно тржиште, али и да спада међу десет највећих страних инвеститора.

Шеф српске дипломатије подвукао је да је веома значајно што се Италија залаже за процес проширења ЕУ, и, у том смислу, захвалио на континуираној и снажној подршци европском путу Србије.

Селаковић је информисао саговорника о ситуацији на Косову и Метохјији и положају српског народа у покрајини. Oвом приликом нагласио је да веома ценимо допринос који Италија пружа безбедности и стабилности на Косову и Метохији и у процесу дијалога Београда и Приштине.

Саговорници су се осврнули и на ситуацију у региону и на истоку Европе, а Селаковић нагласио да је Србија посвећена миру и стабилности.

Министар Ди Мајо честитао је министру Селаковићу на оствареним резултатима председника Александра Вучића и Српске напредне странке на јучерашњим изборима.

Original Article