Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са министром иностраних послова Ирана Хосеином Амиром-Абдолахианом.

Ирански министар упутио је честитку поводом успешно реализованих председничких и парламентарних избора у Србији, убедљиве победе председника Александра Вучића, као и успеха највеће владајуће странке.

Селаковић је, осврнувши се на дугу традицију пријатељских односа и узајамне подршке, поручио да је Србија опредељена да учвршћује и јача укупну сарадњу са Ираном.

У светлу обележавања 85 година од успостављања дипломатских односа наше две земље, министар је истакао да би од великог значаја било да се током ове године реализују посете на највишем и високом нивоу, уједно, упутивши позив министру Абдолахиану да посети Србију.

Селаковић је посебно захвалио на доследном и принципијелном ставу Ирана по питању једнострано проглашене независности тзв. „Косова“. Такође, министар је казао да Србија подржава напоре за постизање договора у оквиру преговора о иранском нуклеарном програму који се одвијају у Бечу.

Селаковић је указао да привредна сарадња Србије и Ирана не прати ниво одличних политичких односа, преневши наше јасно опредељење за њено јачање, нарочито у областима пољопривреде, туризма и саобраћаја.

Министар је истакао добру сарадњу у области образовања, поздравивши велико интересовање иранских студената за студирање у Србији путем програма „Свет у Србији“, рекавши да ћемо са наше стране учинити све да повећамо број стипендија.

Original Article