Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са председником Генералне скупштине Уједињених нација Абдулом Шахидом.

Селаковић је честитао Шахиду на данашњем говору на комеморативном скупу поводом 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних, примећујући да вредности и циљеви несврстаних у великој мери коинцидирају са приоритетима УН.

Србија је, како је рекао, сагласна са оценом да je неопходно јачање мултилатерализма и улоге УН у савременом свету, који је суочен са комплексним изазовима.

Министар Селаковић је саговорника упознао са ситуацијом на Косову и Метохији и положајем српског народа у покрајини, нагласивши да је током ове године дошло до драматичног пораста етнички мотивисаних инцидената према Србима. Подсетио је да је стопа повратка на КиМ, од око 2 одсто, најнижа у свим постконфликтним подручјима на свету.

Истичући да је Резолуција 1244 СБУН гарант мира и стабилности, шеф српске дипломатије је рекао да су Уједињене нације кључно место за одбрану територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и међународног права, у којем наша земља налази упориште.

Србија, како је додао Селаковић, инсистира и на важности наставка ангажмана УНМИК-а на КиМ као и континуираног разматрања ситуације у нашој јужној покрајини пред Саветом безбедности УН.

Наша земља, како је истакао Селаковић, доследно је опредељена за очување мира и стабилности у региону, али и за заштиту српског становништва на КиМ, и зато очекујемо да сви актери који чине међународно присуство на КиМ делују објективно и статусно неутрално, доприносећи стабилизацији прилика.

Своје опредељење за мир, додао је Селаковић, Србија доказује и учешћем у пет мировних мисија УН, са укупно 263 припадника, по чему смо, у односу на број становника, највећи контрибутор у региону, и један од највећих у Европи.

Министар је упознао председника ГС и са активностима и резултатима Србије на пољу родне равноправности.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)