Министар спољних послова Србије Никола Селаковић присуствовао је у Чикагу прослави Светог Сетафана, славе Републике Српске и поручио да се Српска родила из жеље нашег народа да не наседне на замку, на коју су неки наши преци, нажалост, насели 1941. године.

Обележавање Светог Стефана, у црквеној сали Саборног храма Васкрсења господњег у Чикагу, организовало је Удружење Срба из Републике Српске у том америчком граду.

Селаковић је, након литургије, обраћајући се присутнима, рекао да му је част што је могао да прослави славу РС управо са Србима у Чикагу.

"Претходних, више од 10 година, сваки Стевандан чекао сам у Бањалуци. Ујутру бих ишао на литургију, после тога на свечани дефиле и прославу. Данас сам у Чикагу, одакле носим јак утисак и успомене. Велика је моћ и сила српског народа који овде живи. Само је потребно да тај жар распламсамо, да га подигнемо, да видимо шта ми Срби можемо када се обожимо, умножимо и сложимо. А можемо много", рекао је министар.

Селаковић је казао да су, пре 30 година, наши преци, браћа, пријатељи, рођаци у Републици Српској знали да кажу – "нећемо да нам се понови 1941, да нас бацају у јаме, одводе у логоре".

"Ми смо један од ретких народа који је знао да каже – слобода или смрт. Из те борбе за очување себе, из жеље да се не наседне на замку, на коју су неки наши преци нажалост насели 1941.године, родила се Република Српска – РС која почива на светосавском завету. Она РС која је настала из пркоса Петра Кочића, господства Јована Дучића, из заноса песничког Алексе Шантића, из вапаја младалачког Бранка Ћопића, ту Српску ми данас славимо. Ту Републику Српску која никоме не жели лоше, која воли Србију, коју Србија воли“, поручио је Селаковић.

"Волимо Српску која је настала пре 30 година, која је потврђена недалеко одавде, у Дејтону. Ту Српску коју волимо и подржавамо данас славимо, не желећи ником лоше, а свакоме, а на првом месту себи, добро. Док је вас биће и српства, Србије и Српске", поручио је Селаковић.

Свечаност је започела химнама САД, Србије и Републике Српске, након чега је уследило освештавање и ломљење славског колача.

Извор: Танјуг

Original Article