(Last Updated On: December 16, 2021)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић званичну посету Француској започео је састанком у Националној скупштини где је разговарао са представницима оба дома Парламента.

Селаковић је констатовао да наше земље везује историјска блискост и пријатељство, поручивши да је Француска један од најзначајнијих политичких и економских партнера Србије.

У разговору са сенаторима и посланицима, министар је изразио задовољство чињеницом да укупна сарадња две земље бележи константан напредак и да је политички дијалог одличан, али и оценио да је Србија, у складу са стратешким партнерством, опредељена за даље унапређивање односа са Француском.

Сведочимо интензивирању наших односа, које је наступило након посете председника Макрона Србији 2019. године, када је и партнерство две земље добило на снази, рекао је Селаковић додавши да је сарадња нарочито интензивирана у области економије.

Министар је истакао да је Француска веома важан економски партнер и све више присутна као инвеститор у Србији, додавши да посебно радује то што француски привредници у континуитету показују интересовање за пословање у нашој земљи. Нагласио да је Србија привукла чак 80 одсто француских инвестиција у читавом региону.

Шеф српске дипломатије истакао је да је наша земља посвећена регионалној стабилности и економском развоју и повезивању целог региона, информисавши саговорнике о иницијативи председника Србије „Отворени Балкан“, чији су значај до сада препознали Албанија и Северна Македонија.

Селаковић је саговорнике информисао и о ситуацији на Косову и Метохији, као и о току дијалога Београда и Приштине. Пренео је да је једини пут за постизање одрживог решења управо дијалог, нагласивши дa Београд, без обзира на опструкције Приштине, остаје доследно на тој позицији.

Министар је захвалио Француској на подршци коју пружа напретку наших евроинтеграција, рекавши да је недавно отварање кластера валоризација реформи које је спровела Србије. Истакао је да ће наша земља наставити још динамичније да ради на реформском процесу, и да се надамо да ће то довести до отварања нових кластера, посебно током предстојећег председавања Француске Савету ЕУ.

Када је реч о парламентарној сарадњи, Селаковић је указао да је она интензивирана у протеклих неколико година, преневши да би било од великог значаја да председник Сената Жерар Ларше, као и сенатори и посланици, у наредном периоду посете Србију.
Original Article