Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Њујорку са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом са којим је разговарао о седници Савета безбедности УН о Kосову и Метохији, а тај састанак је трајао готово три пута дуже него што је протоколом било предвиђено

Министар Селековић је рекао да је генерални секретар УН показао изузетно велико интересовање за дешавања у нашем региону.

“Било је речи о седници СБ УН и извештају генералног секретара о Мисији УНМИK и њеној активности у претходних шест месеци, од марта до септембра, где смо добили уверавања да ће Мисија УНМИK наставити да делује непристрасно у складу са мандатом који јој је дат и поверен у складу са Резолуцијом СБ УН 1244”, рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је навео да је реакција генералног секретара УН на последње догађаје на Kосову и Метохији иста као и шефа УНМИK-а Захира Танина, који је о томе објективно и језгровито говорио.

“Реакција је очигледна, брифинг који је Танин изнео на седници СБ УН је и став генералног секретара УН. Није раније било уобичајено да се у брифингу износи оно што није било обухваћено извештајним периодом. Чињеница да је Танин посветио готово 40 одсто свог брифинга тој ситуацији дели и сам генерални секретар. То смо посведочили у току овог састанка”, рекао је министар Селаковић.

Према његовим речима, генералног секретара УН је упознао са резултатима економских и друштвених реформи у Србији, као и са инцијативом председника Александра Вучића “Отворени Балкан”, коју су као шансу за регион препознали председници влада Северне Македоније и Албаније.

Министар Селаковић је додао да је Гутереш поздавио ту иницијативу.

Шеф српске дипломатије је пренео да је на састанку са Гутерешом показао интересовање Србије која УН сматра најважнијом међународном организацијом, кључном за очување мира и стабилности у целом свету, али и поштовање територијалног интегритета и суверенитета држава чланица.

Министар Селаковић је рекао да се Гутереш посебно интересовао за дешавања у БиХ и да је истакао потребу за што већом и интензивнијом сарадњом Србије и Хрватске, а у циљу што веће и боље стабилизације нашег региона.

Шеф српске дипломатије је навео и да се интересовао да ли ће генерални секретар УН бити у прилици да посети Београд.
Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)