Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић присуствовао је данас у Лусаки, као изасланик председника Србије Александра Вучића, сахрани првог председника Замбије Кенета Каунде, који је на челу те афричке државе био од 1964. до 1991. године.

Министар Селаковић је, обраћајући се грађанима Замбије и афричким државницима који данас одају пошту преминулом, истакао да је председник Кенет Каунда припадао је нараштају великих људи, који су многим народима подарили слободу и независност.

„Српски народ је према поносном народу Замбије, и оцу њене независности кроз читаву историју наших односа гајио велико пријатељство. Грађани Србије су поносни што су, у време социјалистичке Југославије коју је предводио председник Тито, у оквиру Покрета несврстаних сарађивали са председником Каундом на изградњи праведнијег, слободнијег и хуманијег света. Ми до данас остајемо одани тим вредностима“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије поручио је да обични људи умиру, а са њима и њихово невелико дело, али да дело дивова попут председника Каунде никада не умире, јер наставља да живи у духу народа и остаје трајни легат и путоказ потомству.

„Делим на овај тужни дан бол народа Замбије, али уверен сам да ће он наставити да поносно и победоносно корача путем који је утро председник Каунда. У име председника Србије Александра Вучића и српског народа упућујем последњи поздрав нашем великом пријатељу и узору свих слободољубивих нација“, поручио је Селаковић.

Сахрани су, између осталих, присуствовали председник Гане Нана Акуфо-Адо, председник Малавија Лазарус Чаквера, председник Зимбабвеа Емерсон Мнангагва, председник Боцване Могвеци Масиси, председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса, председник Кеније Ухуру Кенјата, председник Мозамбика Филипе Њуси.

Министар Селаковић ће у Лусаки имати низ билатералних сусрета са званичницима афричких земаља.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)