Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је све спремно за одржавање конференције у Београду поводом 60. годишњице оснивања Покрета несврстаних земаља, који ће бити један од највећих овогодишњих скупова тог типа у Европи и свету.

Министар Селаковић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да ће и овога пута Србија и Београд показати да су добри домаћини.

„Угостићемо пријатеље и браћу из 105 држава са њиховим делегацијама и 11 међународних организација. На самом догађају ће бити присутно 555 људи. Више од 6.500 људи укључено је у организацију конференције“, навео је Селаковић.

Више од 10 делегација, како је казао, већ су дошле у Београд, а током данашњег дана очекује се долазак највећег броја делегација.

„Уверен сам да ће оно због чега је Београд пре 60 година постао свет бити посведечено у наредним данима“, нагласио је шеф српске дипломатије.

На питање о важности доласка министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова на конференцију, министар Селаковић је рекао да ће Лавров бити један од учесника, да је Русија у статусу посматрача у оквиру Покрета несврстаних земаља, у истом статусу као Србија, и да његов долазак даје посебну ноту скупу.

„Његов долазак, имајући у виду његов густ распоред, за нас значи много. Министар Лавров је доајен светске дипломатије и његово име додатно ојачава карактер и ниво скупа“, навео је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је рекао да ће сигурно многе његове колеге тражити да се састану са Лавровом, с обзиром на кризу у којој се налази Европа и свет када је у питању енергетика.

Министар Селаковић је најавио да ће председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и он имати данас прве билатералне састанке са званичницима држава чланица ПНЗ, а који ће трајати све време конференције.

Организација скупа, навео је министар Селаковић, у условима пандемије је потврда међународног угледа наше државе.

„Србија је на свим меридијанима препозната као држава чистог лица и образа, као држава која враћа стари углед, једна од најбрже растућих економија и неко са ким хоће да сарађују са свих страна света“, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је казао да ће се данас састати са министрима спољних послова Kамбоџе, Ирака, Судана, Непала и Индонезије и да су сви они доласком у Београд показали поштовање према Србији, њеном председнику и српској дипломатији.

„Шаље се порука да је Србија у стању ове године да окупи 116 делегација, 43 министра спољних послова. То у Европи није успео нико, то је једна велика потврда политици нашег државног руководства. То јесте и потврда онога што је освежавање и оживљавање оних вредности на којима је саздан Покрет несврстаних земаља“, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је важно да Србија одржи статус посматрача у Покрету, јер је он у протеклих шест деценија постао део нашег индентитета на међународној политичкој сцени.

Министар Селаковић је рекао да је Београд место рођења ПНЗ и да је некадашњи председник Југославије Јосип Броз Тито дао кључни допринос његовом оснивању, као и да је то нешто што се помиње на састанку са сваким званичником државе чланице Покрета.

„На спољнополитичком плану, Тито је био прави геније 20. века, то може да се потврди приликом сваког сусрета. Тај углед је још жив“, рекао је министар Селаковић и нагласио да је у Покрету огроман број наших пријатеља и да је глас њихових земаља у међународној заједници подједнако важан и да се рачуна као и глас великих и моћних.

Kако је истакао министар Селаковић, у Покрету несврстаних земаља препознати смо као угледна, независна и суверена земља са којом желе да сарађују, а највећи број наших несврстаних пријатеља није признао једнострано проглашену независност тзв. „Kосова“.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)