Министар спољних послова Србије Никола Селаковић сусрео се данас, током званичне посете Аустрији, са његовим преосвештенством, владиком аустријско-швајцарским Андрејом Ћилерџићем.

Министар Селаковић је епископа Андреја информисао о разговорима које је имао са представницима српске дијаспоре у Бечу и констатовао да држава и црква треба да доследно сарађују радећи на очувању културног и националног идентитета нашег народа у расејању.

Селаковић је епископу Андреју захвалио на томе што брине о неговању сећања на Србе који су током Првог и Другог светског рата преминули у заробљеништву на тлу Аустрије и затражио благослов да Србија у меморијалима широм Аустрије постави обележја са именима десетина хиљада наших страдалих сународника.

Саговорници су се сагласили о потреби заједничког рада на очувању српског језика и ћирилице и изналажењу најефикаснијих начина да српска деца у Аустрији не изгубе културну и идентитетску везу са матицом.

Владика Андреј је истакао да српски народ у Бечу својим радом, начином живота и црквеношћу чини част Србији, јер су, како је рекао, српске цркве у Аустрији пуне верника.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)