Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Бејруту са командантом либанске војске, генералом Џозефом Ауном.

Генерал Ауно захвалио је Србији на донацији антиковид вакцина, које ће бити дистрибуиране припадницима војске, а шеф српске дипломатије констатовао је да та помоћ прави знак пријатељства, и то у сусрет 60. годишњици Покрета несврстаних.

Министар Селаковић је домаћина детаљно упознао са економским успесима Србије у протеклим годинама, изразивши очекивање да ће и Либан успети да стратешким приступом и ослањајући се пре свега на своје снаге успети да се избори са изазовима економске кризе.

Селаковић је истакао да је Србија својевремено захваљујући смелим мерама фискалне консолидације успела да значајна средства преусмери у развој инфраструктуре, враћање скупих кредита и индустријализацију, што је довело до стабилног и одрживог раста, који ће ове године бити међу највишима у Европи.

За само седам година Србија je захваљујући стратешки конципираној политици председника Александра Вучића, успела да незапосленост са 26,9 одсто сведе на испод девет одсто, а јавни дуг је са 79 одсто БДП-а, спустила на 52 одсто.

Председник Вучић је за седам година, како је подсетио, лично отворио 219 фабрика.

Шеф српске дипломатије изразио је уверење да и Либан стављањем акцента на привлачење инвестиција и индустријализацију, те ангажовањем вишемилионске дијаспоре, може да преокрене економске токове, а Србија је, као пријатељска земља, спремна да помогне на разне начине.

Селаковић се вечерас у Бејруту сусрео и са митрополитим Грчке православне цркве Елијасом Аудијем.

Селаковић и митрополит Ауди разговарали су, између осталог, о положају православних верника у Либану.

Министар Селаковић је изразио наду да ће митрополит Ауди бити у прилици да посети Србију и Храм Светог Саве, који је након много година завршен на величанствен начин заједничким радом државе, цркве и народа, али и наших руских пријатеља, и данас је по много чему јединствен међу најлепшим правослсвним храмовима.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)