Министар спољних послова Никола Селаковић започео је званичну посету Словачкој састанком са шефом словачке дипломатије Иваном Kорчоком.

Министар Селаковић, иначе први шеф српске дипломатије који борави у званичној посети Словачкој после више од десет година, након састанка са словачким колегом захвалио је Словачкој на великој и несебичној подршци европском путу Србије и њеном територијалном интегритету и суверенитету по питању Kосова и Метохије.

Министар Селаковић је нагласио да је подршка Словачке нашем европском путу од изузетно велике важности за нас и да је Словачка један од наших најснажнијих подржаваоца на нашем путу евроинтеграција.

“Уверен сам да ће након позитивног извештаја ЕK о напретку, конкретне реформе које је Србија спроводила у претходном периоду бити награђене и валоризоване отварањем нових преговарачких кластера на нашем путу евроинтеграција”, рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је захвалио братској Словачкој на подршци коју нам пружа за питање које је за нас од виталне важности, а то је питање Kосова и Метохије.

“Уверен сам да Словачка не опстаје лако у томе, јер је изложена притисцима”, додао је шеф српске дипломатије.

Пренео је да је са словачким колегом разговарао и да ће наставити да разговара о преговорима Београда и Приштине на плану нормализације односа ценећи улогу словачког дипломате Мирослава Лајчака као представника ЕУ.

“У преговарачком процесу Београд је онај учесник који, будите у то уверени, свим својим бићем посвећен дијалогу као једином начину решавања питања KиМ, уздржавамо се од одговара на провокације и од предузимања било какве врсте једностраних аката и посвећени смо спровођењу договора постигнутих у десет година дугом процесу преговарања”, напоменуо је министар Селаковић.

Према његовим речима, на састанку са словачким колегом разговарао је и о посвећености Србије ширењу позитивне агенде и регионалне сарадње.

“Иницијатива ‘Отворени Балкан’ председника Александра Вучића, препозната од премијера Албаније и Северне Македоније, јесте нешто што је доживело озбиљну подршку и министра Kорчока, али и Вишеградске четворке. Захвалио сам на томе и истакао да ће Београд наставити да води управо такву регионалну политику која је, ширећи економску сарадњу, усмерена на то да решава и отворена политичка питања”, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је пренео да је на састанку било речи и о економској сарадњи две пословне заједнице и двеју држава и нагласио да ниво наше трговинске и економске размене у првих осам месеци 2021. показује озбиљне знаке привредног оправка наших економија након прве године пандемије.

“У првих осам месеци српски извоз у Словачку је повећан за 43,9 одсто, а словачки извоз у Србију за читавих 50,9 одсто. Ми ћемо већ закључно са септембром превазићи ниво економске и трговинске размене који смо имали у 12 месеци 2020. године”, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је рекао да ће се на предстојећем састанку Међувладиног комитета за економску сарадњу размотрити све могућности за додатни развој наших привредних односа.

Министар Селаковић је захвалио Словачкој на помоћи коју је пружила грађанима Србије на почетку пандемије вируса корона.

Према његовим речима, традиционална блискост Србије и Словачке, језичка и културолошка блискост, јесу само неке од предности за развој наших односа у будућности.

Селаковић је нагласио да је једна веома јака и важна спона односа између Србије и Словачке, словачка национална мањинска заједница.

Додао је да се заједнички радити на заштити наивног сликарства Kовачице као заједничког богатства словачког народа и државе Србије.

Министар Kорчок је оценио да су билатерални односи Србије и Словачке јако добри, да две државе развијају економску сарадњу и да у томе постижу успехе.

“Што се тиче амбиција Србије у правцу европских интеграција, Србија у Словачкој има јаког подржаваоца”, рекао је словачки министар.

Kонстатовао је да у наредној години можемо да очекујемо бољитак у правцу отварања и затварања кластера у преговорима о чланству.

Министар Kорчок је, поводом дијалога Београда и Приштине, нагласио да Словачка очекује имплементацију свега онога што је до сада договорено.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)