(Last Updated On: November 24, 2021)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са Руијем Албертом де Фигуередо Суарешом, министром спољних послова, сарадње и регионалних интеграција Републике Кабо Верде.

Селаковић је оценио да су билатерални односи добри и пријатељски и поручио да је Србија опредељена за јачање укупних веза са том земљом.

Министар је изразио задовољство што наше односе краси међусобно разумевање и поверење, констатујући да је неопходно интензивирати политички дијалог кроз размену посета на високом нивоу. Додао је и да је Србија спремна за закључивање више билатералних споразума који би умногоме олакшали сарадњу.

Шеф српске дипломатије посебно је захвалио на принципијелном ставу Кабо Вердеа у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности такозваног „Косова“, изразивши очекивање да се тај став неће мењати, као и да ћемо наставити да се подржавамо и помажемо у складу са националним приоритетима.

Према речима министра Селаковића, потребно је радити на унапређењу економске сарадње, и Србија жели да чује конкретне потребе и приоритете Кабо Вердеа, и спремна је да подели наша знања и искуства у областима као што су здравство, пољопривреда и ИТ.

Селаковић је издвојио потенцијале сарадње у области образовања, нагласивши да смо повећали број стипендија у оквиру програма „Свет у Србији“ и да желимо да пружимо могућност већем броју студената из пријатељских земаља да се образују у нашој земљи.

Министри су разговарали о борби против вируса корона, а Селаковић је поручио да је Србија спремна да, у складу са својим могућностима, донира одређену количину вакцина.

Original Article