Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић имао је данас опроштајни састанак са одлазећим амбасадором Републике Француске Жан-Лујем Фалконијем.

Министар Селаковић је овом приликом констатовао да су политички дијалог и свеукупна сарадња између Србије и Француске веома интензивни и да бележе стални напредак, и да су наше две земље, као стратешки партнери, у протеклом периоду додатно продубиле сарадњу у низу области.

Србија је, према његовим речима, искрено и трајно опредељена за даље јачање билатералних односа са Француском, имајући у виду традиционално и историјски блиске и пријатељске односе и чињеницу да имамо потписан Споразум о стратешком партнерству.

У складу с тим, Селаковић је изразио очекивање да ће успешна сарадња у наредном периоду бити додатно оснажена, како на политичком, тако и на економском плану, чему би допринела и размена посета на високом и највишем нивоу.

Селаковић је нагласио да постоји обострани интерес за унапређење економске и трговинске сарадње, констатујући да је пројекат изградње београдског метроа, у који су укључени француски партнери, за Србију један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката.

Министар Селаковић захвалио је Француској на подршци у процесу европских интеграција, као и на разумевању за чињеницу да је у дијалогу Београда и Приштине проналажење простора за компромисна решења једина гаранција трајне стабилности у региону.

И овом приликом Селаковић је нагласио да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација свих земаља региона ка што интензивнијој сарадњи, посебно у области економије, што и доказујемо кроз иницијативу „Отворени Балкан“.

Унапређење добросуседске сарадње, која је у интересу свих у региону, према његовим речима, представља темељно и непромењиво полазиште укупне спољне политике Србије.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)