(Last Updated On: April 1, 2022)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са председником Доњег дома Парламента Краљевине Есватини Петросом Мавимбелом.

Министар Селаковић је истакао да је Србија посвећена развоју пријатељства и свестраних односа са Краљевином Есватини и свим државама афричког континента, подсетивши да те везе датирају још из периода СФРЈ и базирају се на узајамној подршци, солидарности и разумевању.

Селаковић је указао да је потребно интензивирати политички дијалог и реализовати посете на највишем нивоу, рекавши да би од великог значаја била посета краља Мсватија Трећег. Такође, овом приликом је упутио и позив министарки иностраних послова Тулисили Дладли да током ове године посети Србију.

Селаковић је упознао саговорника о току дијалога Београда и Приштине, подвукавши да је наша страна недвосмислено посвећена проналажењу трајног и одрживог решења, уз пуно поштовање основних начела међународног права и правно обавезујуће резолуције Савета безбедности УН 1244.

Констатујући да економска сарадња две земље није довољно развијена, шеф српске дипломатије поручио је да је потребно активно радити на њеном јачању, посебно издвојивши пољопривреду и производњу хране као области с највише потенцијала.

Министар је додао и да је Србија заинтересована за ближу сарадњу у области образовања. Информисао је саговорника да је Србија одоборила осам стипендија за студенте из Есватинија за школовање у нашој земљи кроз програм стипендирања страних студената „Свет у Србији“.

Председник Доњег дома Парламента Краљевине Есватини захвалио је Србији и српском народу на солидарности и хуманитарној помоћи од 35 тона прехрамбених производа коју је Србија упутила тој земљи. Министар Селаковић је подвукао да је Србија искрен пријатељ Краљевине Есватини и њеног народа.

Original Article