Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас, на почетку званичне посете земљама централне Африке, са министром иностраних послова Екваторијалне Гвинеје Симеоном Ојоном Есоном Ангуеом.

Селаковић је, у обраћању новинарима после састанка, рекао да је данас историјски дан за односе двеју земаља, јер је први пут један министар спољних послова Србије у посети Екваторијалној Гвинеји.

„Данас смо потписали много важних и корисних споразума за наше две земље и ово је само почетак наше добре сарадње. Ми смо пријатељске земље и није реч само о формалном пријатељству. Екваторијална Гвинеја подржава Србију у најважнијем националном и државном питању, а то је очување нашег државног интегритета и суверенитета“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је поручио да народ Екваторијалне Гвинеје у Србији има поузданог пријатеља, и изразио уверење да ће две земље сарадњом, разменом искустава и унапређењем економске и трговинске размене имати обострану корист.

Прошле године су, како је подсетио министар Селаковић, две државе подигле ниво економске сарадње и то треба да наставе да чине, али и да сарађују на свим другим пољима.

„То значи да се не подржавамо само формално, већ да та сарадња има ефективан значај, да се међусобно подржавамо у међународним форумима, у међународним организацијама, у стварима од мултилатералног значаја али и у стварима од билатералног интереса“, рекао је Селаковић.

Министар Селаковић је, такође, истакао значај подизања нивоа дипломатске сарадње, као и сарадње у области пољопривреде, и изразио задовољство због чињенице да је Србија у прилици да пријатељском народу Екваторијалне Гвинеје помогне са 30.000 доза антиковид вакцина.

Двојица министара данас су потписали низ међудржавних споразума: Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, Споразум о пријатељству и сарадњи две владе, Меморандум о сарадњи протокола два министарства спољних послова, Меморандум о разумевању о политичким консултацијама, Уговор о донацији вакцина против вируса корона и Меморандум о разумевању о сарадњи у области пољопривреде.

Министар Селаковић ће се данас у Екваторијалној Гвинеји састати и са председником Теодором Објангом Нгемом Мбасогом и потпредседником Теодором Нгемом Објангом Мангуеом.

Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)