Министар спољних послова Србије Никола Селаковић започео је вечерас званичну посету Мексику састанком са председницом мексичког Сената Олгом Санћез Кордеро.

Селаковић је истакао да му је велика част што има прилику да учествује у прослави 200. годишњице независности Мексика и других важних јубилеја које та држава обележава ове године.

Министар Селаковић је саговорници захвалио на личном доприносу изградњи односа Мексика и Србије и на недавној ратификацији Споразума о просветној, културној и спортској сарадњи, који је раније једногласно усвојен у Скупштини Србије, изразивши уверење да ће та чињеница допринети јачању веза на овим пољима.

Шеф српске дипломатије истакао је да су обе земље посвећене истим вредностима, поштовању међународног права, територијалног интегритета и суверенитета, као и права сваке државе да сама бира свој пут развоја.

Србија је, према његовим речима, стратешки посвећена чланству у ЕУ, али, од времена када је Београд био место рођења Покрета несврстаних држава пре 60 година, поклања и велику пажњу везама са земљама латинске Америке.

„Србија је једина наследница бивше Југославије која има амбасаду у Мексико Ситију, али желимо да наша мисија у вашој земљи буде додатно развијена и унапређена“, казао је Селаковић.

Министар је саговорницу упознао и са економским реформама које је својевремено покренуо председник Александар Вучић, што је резултирало тиме да је српска економија данас најбрже растућа у Европи.

Ове године ћемо имати најмање 6,5 одсто раст БДП, и створили смо најбољу инвестициону климу у региону, рекао је Селаковић, и додао да Србија из године у годину постаје све снажнија и на пољу ИТ индустрије, те да је спремна да дели искуства са свим пријатељским земљама широм света.

„Имамо много неискоришћених потенцијала за сарадњу, поносни смо на историју наших односа, али данас стварамо нешто што ће бити историја за 20 или 30 година и чиме ће наши потомци да се поносе“, рекао је Селаковић и позвао председницу мексичког Сената у званичну посету Србији.


Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)