Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се вечерас са председником Владе Сао Томе и Принсипеа Жоржом Бом Жесусом и министарком спољних послова, сарадње и дијаспоре Едитом Тен Жуом.

Констатујући да су наше две земље успоставиле блиске и пријатељске односе још у доба СФРЈ, Селаковић је поручио да је Србија опредељена да негује и јача укупне односе са Сао Томе и Принсипеом.

Министар је указао да бољој међусобној сарадњи и разумевању свакако доприносе интензивиран политички дијалог и редовни сусрети на високом нивоу, али и да је потребно успоставити праксу одржавања политичких консултација између министарстава спољних послова.

Шеф српске дипломатије је навео да, за даљи развој сарадње, важан елемент представља и јачање уговорно-правне основе, те је, у том смислу, изразио задовољство што је са министарком Тен Жуом потписао Споразум о укидању виза на дипломатске и службене пасоше.

Селаковић је захвалио на принципијелној подршци Сао Томе и Принсипеа суверенитету и територијалном интегритету Србије, уједно, изразивши уверење да ће ова пријатељска земља задржати такав став, али и очекивање да ће наша земља моћи да рачуна на њену подршку у међународним форумима.

Селаковић је казао да је потребно радити и на јачању економске сарадње, нагласивши да потенцијала има у бројним областима.

Такође, саговорници су разговарали о унапређењу просветне и спортске сарадње, а Селаковић је нарочито говорио о програму стипендирања страних студената – „Свет у Србији“, поручивши да је повећан број стипендија за студенте из ове земље, који су добродошли да студирају на универзитетима у Србији.


Original Article