Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са министром за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златаном Kлокићем и поручио да Србија поштује и подржава територијални интегритет БиХ, али да подржава и Републику Српску у њеним настојањима да се као равноправни ентитет у оквиру БиХ развија и напредује.

Министар Селаковић је после састанка са министром Kлокићем рекао да Србија жели да са БиХ гради најбоље добросуседске односе у будућности, али и подсетио да Србија има Споразум о специјалним и паралелним везава са Републиком Српском.

„Србија вредно и посвећено ради на његовом спровођењу. Република Србија воли Републику Српску и подржава је у њеним настојањима да као равноправни ентитет у оквиру БиХ се развија и напредује”, рекао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, допринос таквом развоју и напредовању видљив је на сваком кораку у активностима државних органа Србије, од председника Србије Александра Вучића, Владе Србије и свих ресорних министарстава, кроз велики број пројеката са којима је Србија присутна у Републици Српској.

Министар Селаковић је рекао да не постоји локална самоуправа у Републици Српској која није добила одређену помоћ од Србије у циљу доприноса подизању квалитета живота у Српској.

Kако је навео, Србија је опредељена за сарадњу са Републиком Српском у различитим областима, на првом месту у инфраструктурном повезивању, и у том контексту напоменуо је заједнички рад на реализацији великог пројекта изградње ауто-пута од Београда до Сарајева.

Након састанка, двојица министара су потписали Меморандум о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Српске у области дипломатског образовања, а шеф српске дипломатије је навео да је меморандум правна основа да убудуће један број младих, талентованих људи из Републике Српске у току високог образовања похађа обуку на Дипломатску академију у оквиру Министарства спољних послова Србије, а чија примена би требало да почне од наредне академске године.

Министар Селаковић је најавио да ће са директором Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у регион Арноом Гујоном у петак и суботу посетити Босански Петовац, где ће сународницима који се баве пољопривредом уручити вредну помоћ.

Министар Kлокић изразио је захвалност на подршци коју Република Српска добија од Србије и навео да она никада није била конкретнија него у последних седам година преко различитих пројеката, захваљући председнику Србије Александру Вучићу и српском члану Председништва БиХ Милораду Додику.

“Нема ниједне општине и града у Републици Српској да Србија није реализовала неки пројекат који значи бољи живот грађана”, рекао је Kлокић и захвалио министру Селаковићу на најискренијој и најотворенијој подршци.











Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)