Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо.

Министар Селаковић је рекао да је Србија у потпуности посвећена даљем унапређењу и јачању политичких односа кроз сусрете на високом и највишем нивоу и учвршћивање свих видова сарадње са Кином.

И овом приликом министар је истакао да је Србија поносна на изванредне односе, свеобухватно стратешко партнерство и челично пријатељство наше две земље, који су на највишем нивоу у историји.

Преневши поздраве председника Александра Вучића кинеском колеги Си Ђинпингу, Селаковић је изразио наду да ћемо у скоријој будућности поново бити у прилици да председника Кине угостимо у званичној посети Србији.

Министар Селаковић је овом приликом изразио задовољство због успостављања директне авио-линије кинеске компаније „Хаинан Ерланс“ између Београда и Пекинга, изразивши уверење да ће то додатно приближити наша два народа и оснажити сарадњу пословних заједница.

Према његовим речима, успостављање директне авио-линије, које је резултат договора председника Србије и Кине, представља још једну чврсту потврду њихових блиских односа, пријатељства и одличне сарадње, нагласивши да се очекује да ће између наше две земље у најскорије време бити успостављен и директан лет компаније „Ер Србија“.

Шеф српске дипломатије још једном је изразио захвалност због подршке Кине нашим позицијама по питању Косова и Метохије, и потврдио доследну подршку Србије политици „једне Кине“ и принципу „једна земља, два система“, као и борби Кине против сепаратизма.

Министар је посебно нагласио значај изношења позиција Кине пред Саветом безбедности УН, где доследно, када се разматрају извештаји о раду УНМИК-а, инсистира на поштовању међународног права и подржава позиције Србије.

Такође, упознао је амбасадорку са низом једностраних потеза Приштине који прете да дестабилизују ситуацију на терену, истакаваши да је Србија посвећена миру и политичкој стабилности у региону.

Селаковић је изразио задовољство и због сарадње два министарства спољних послова и уверење да ће иновирани Протокол о сарадњи, потписан током посете министра Ванг Јиа у октобру прошле године, допринети, не само бољој сарадњи два министарства, већ и интензивирању укупних односа две земље.

Шеф српске дипломатије посебно се осврнуо на значај даљег унапређења економске сарадње, подсетивши на чињеницу да је Кина постала други најзначајнији спољнотрговински партнер Србије и да су од пет највећих српских извозника у 2021. години чак три компаније у власништву кинеских инвеститора.

С тим у вези, изразио је наду да ће споразум о слободној трговини, инициран у разговору два председника у фебруару ове године, бити усаглашен и потписан у најскорије време, додајући да је наша страна на томе увелико ангажована.


Original Article