(Last Updated On: June 8, 2022)

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са министром иностраних послова Републике Екваторијалне Гвинеје Симеоном Ојоном Есоном Агуеом.

Министар Селаковић је у разговору поручио да је Србија поносна на традиционално пријатељске везе и сарадњу наших земаља и да остаје чврсто опредељена за њихов даљи развој.

Осврћући се на своју успешну овогодишњу посету Екваторијалној Гвинеји, те чињеницу да је министар Агуе јесенас боравио у Београду на обележавању јубилеја прве конференције Покрета несврстаних земаља, Селаковић је констатовао да је трећим састанком шефова дипломатија у последњих осам месеци отворена нова фаза у развоју билатералних односа.

Након овонедељне посете потпредседника Екваторијалне Гвинеје, Србија је, према његовим речима, спремна да буде и домаћин сусрета председника двеју земаља, што би био велики успех и подстрек даљем јачању сарадње.

Министар Селаковић је нагласио да високо ценимо принципијелну позицију Екваторијалне Гвинеје по питању Косова и Метохије и њену доследну подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије.

„Наши пријатељски односи афирмисани су у међусобној подршци у међународним организацијама по најважнијим питањима за обе државе“, рекао је шеф српске дипломатије.

Висок ниво и квалитет политичких односа двеју држава се, међутим, према речима министра Селаковића, не огледа у постојећем нивоу економске сарадње, коју је потребно унапредити и диверсификовати. Сматра да би, у том контексту, формирање Међувладиног комитета за економску сарадњу било од значаја.

Како је истакао, постоје потенцијали и заинтересованост српских грађевинских и других компанија да, на темељима позитивних искустава из доба СФРЈ, обнове своје присуство у Екваторијалној Гвинеји.

Селаковић је подсетио и да је Србија велики произвођач и извозник хране, и те да има одличне факултете и институте за пољопривреду, тако да видимо и простор за сарадњу у индустријализацији Екваторијалне Гвинеје, посебно у области пољопривреде и изградње прехрамбене индустрије.

Министар Селаковић изразио је спремност Србије да повећа број стипендија младима из Екваторијалне Гвинеје за студирање у нашој земљи у оквиру програма „Свет у Србији“.
Original Article