Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Бакуу са министром спољних послова Азербејџана Џејхуном Бајрамовим.

На конференцији за медије, Селаковић је изјавио да је разговор био веома успешан и да је потврђена обострана жеља за интензивирање сарадње на билатералном и мултилатералном плану. Истакао је да значајан допринос стратешкој билатералној сарадњи дају и одлични пријатељски односи два председника, Вучића и Алијева.

Министар је поручио да Србија придаје посебан значај стратешком партнерству са Азербејџаном и изразио уверење да ће у наредном периоду доћи до интензивирања дијалога на највишем и високом нивоу. Овом приликом, Селаковић је упутио позив министру Бајрамову да дође у узвратну, званичну, посету Србију.

Такође, шеф српске дипломатије рекао је да је са азербејџанским колегом разговарао и о одржавању билатералних политичких консултација два министарства, поготово у области конзуларних послова.

Министар Селаковић је посебно нагласио да су обе земље опредељене за поштовање принципа међународног права, као и да пружају међусобну подршку очувању територијалног интегритета и суверенитета. Селаковић је захвалио на потврђеном принципијелном и јасном ставу Азербејџана када је у питању непризнавање једнострано проглашене независности тзв. Косова, као и на разумевању и подршци у међународним организацијама.

Селаковић је поручио да је на састанку разговарано и о економској сарадњи, да је констатовано да је она добра и да има тенденцију раста, али да се са министром Бајрамовим сагласио да економски односи и трговинска размена могу бити много бољи. Министар је указао да су у Србији ангажоване одређене азербејџанске компаније, попут компаније Азвирт, које раде на бројним инфраструктурним пројектима у нашој земљи.

Такође, Селаковић је рекао да је са азербејџанским колегом разговарао о визној либерализацији и успостављању директних летова између Београда и Бакуа.

На конференцији за медије, Селаковић је говорио и о заједничком обележавању 60. годишњице Прве конференције Покрета несврстаних земаља у Београду и скупу који ће тим поводом бити организован 11. и 12. октобра у Београду.

Посебно је истакао задовољство што ће уочи отварања скупа Покрета несврстаних бити реализована билатерална посета председника Алијева и поручио да је то историјска посета од велике важности за нашу земљу, као и за будућу сарадњу.

Министар је оценио да су одлични разговори са председником Алијевим и министром Бајрамовим подстрек за наставак посете и састанке са министрима економије и одбрамбене индустрије, али и за заседање Међувладиног комитета за економију и пословни форум који ће сутра бити одржани.


Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)