Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да је Србија у Арапској Републици Египат препозната као прва држава у региону Балкана, као држава која је фактор мира и стабилности у нашем делу Европе, и као држава која уистину води самосталну и независну политику, како унутрашњу, тако и спољну.

Министар је изјавио да је имао част да се у Kаиру сусретне са председником Арапске Републике Египат Абделом Фатахом Ал Сисијем и да му је у сјајном, отвореном и пријатељском разговору, лично предао позивно писмо председника Србије Александра Вучића да присуствује у Београду обележавању 60. годишњице оснивања Покрета несврстаних.

“Имали смо прилику да разговарамо и о развоју сарадње Египта и Србије у будућности, да сагледамо све оно што јесу предности вишедеценијске, 113 година дуге традиције дипломатских односа између Србије и Египта, што је одлична основа за развој наших односа у будућности”, рекао је шеф српске дипломатије.

Испричао је да су се на састанку присетили и сјајних дана сарадње између председника СФРЈ Јосипа Броза Тита и египатског председника Гамала Абдела Насера, али и нагласио да су тема разговора били и економски односи двеју земаља, за које оцењује да су данас значајно испод политичких односа Србије и Египта.

Министар Селаковић је рекао да је, у име председника Вучића, замолио египатског председника да посети Србију и нагласио да је управо тај сусрет двојице лидера оно што је неопходно да бисмо удружили и две пословне заједнице, оба наша друштва и показали у ком правцу у будућности треба да се крећу наши односи.

“Састанак са председником Сисијем био је само смерница министру спољних послова Египта Самеху Хасану Шукрију и мени у ком правцу треба да разговарамо, и искористили смо овај дан да разговарамо како о нашим билатералним политичким односима, тако и о потреби развоја економске сарадње”, каже министар Селаковић.

На састанку са египатским председником, навео је министар Селаковић, било је речи и о регионалним питањима, и додао да су делегацију Србије наши египатски пријатељима упознали са ситуацијом на Блиском Истоку и околним државама, о свим изазовима са којима се они суочавају, и свему ономе што је од интереса за очување мира и стабилности не само у региону, већ на глобалној сцени.

“Са наше стране искористили смо прилику да нашим пријатељима пренесемо каква је ситуација у региону Балкана и југоисточне Европе, који су изазови са којима се ми сусрећемо”, навео је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да је делегацији Србије у Египту наишла на изузетно поштовање, широкогрудо гостопримство наших египатских пријатеља и искрену жељу да, након година консолидације, веома успешног опоравка, можемо да дугорочно планирамо развој наших односа у будућности.

Нагласио је да је на састанцима са египатским председником и са египатским министром спољних послова исказано велико поштовање за све реформе које су у Србији спроведене у последњих седам година откако је Александар Вучић дошао на чело владе и касније постао председник Републике.

“Могу да кажем да признање које нам је одато јесте нешто што је заиста било право задовољство слушати”, закључио је министар Селаковић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)