Министар спољних послова Србије Никола Селаковић тродневну посету Азербејџану започео је састанком са председником те земље Илхамом Алијевим.

Министар Селаковић је након састанка изјавио да су у разговору потврђени одлични односи две земље које везује Споразум о стратешком партнерству, али и међусобно разумевање и заједничка посвећеност вредностима међународног правног поретка, те узајамна подршка територијалном интегритету и суверенитету. У том смислу, шеф српске дипломатије посебно је подвукао захвалност Азербејџану на јасном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова и подршци коју нам пружа у међународним организацијама.

Министар је истакао да је са председником Азербејџана разговарано и о унапређењу економске сарадње, као и сарадњи у бројним областима попут: пољопривреде, грађевине, саобраћаја, енергетике, спорта, образовања и здравства.

Овом приликом, Селаковић је упознао председника Алијева и са резултатима бројих реформи које су од 2014. до данас спроведене у Србији, с посебним акцентом на економске резултате које је Србија постигла .

Шеф српске дипломатије је нагласио да је данас с председником Алијевим разговарао и о његовој билатералној посети Србији, која ће бити 10. октобра, дан уочи отварања скупа на високом нивоу Покрета несврстаних у Београду. Министар је поручио да је та посета од великог значаја, будући да је реч о првој посети председника Азербејџана Србији још од 2011. године.

Селаковић је истакао да веома ценимо то што је азербејџанска страна, као председавајући Покрету несврстаних, имала разумевања и подржала нашу иницијативу да заједнички обележимо 60. годишњицу Прве конференције Покрета несврстаних земаља и организујемо скуп у Београду 11. и 12. октобра. Подвукао је да је за Србију од посебног значаја што ће се скуп одржати у Београду, имајући у виду историјску симболику наше престонице као својеврсног „родног места“ Покрета.

Сeлаковић је рекао да је с председником Алијевим разговарао и о бројним састанцима које ће имати током посете Бакуу, о шестом заседању Међувладиног комитета за економску сарадњу, као и о пословном форуму који ће бити одржан у уторак.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)