Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упутио је данас честитку поводом Дана оснивања Народне Републике Кине, пожелевши свом колеги Вангу Јиу развој и просперитет Кине и благостање пријатељског кинеског народа.

„Дозволите ми да Вам и овом свечаном приликом честитам стогодишњицу постојања Комунистичке партије Кине, чије је мудро и предано руководство, предвођено председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом, постигло импресивне резултате у свим сферама развоја и омогућило хармонију и благостање кинеском народу. Уверен сам да ће и у годинама које долазе, кинеска дипломатија, на челу са Вама, наставити да остварује успехе у циљу даљег свестраног развоја Ваше земље и народа, као и очувања мира и стабилности у свету“, поручио је Селаковић.

Према његовим речима, челично пријатељство које спаја наше државе и народе, као и узајамно поверење, разумевање и подршка у питањима од суштинског интереса за две земље, темељ су нашег свеобухватног стратешког партнерства.

Селаковић је констатовао и да су изванредни односи између наших земаља додатно ојачани блиском комуникацијом и личним пријатељским односом председника Републике Србије Александра Вучића и председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга.

Изразивши још једном захвалност због помоћи и солидарности Кине током борбе против епидемије вируса корона, Селаковић је подвукао да је за Србију од посебног значаја то што је са Кином започела изградњу фабрике за производњу вакцина компаније „Синофарм“.

Селаковић је у честитки указао на посвећеност Србије реализацији иницијативе „Појас и пут“, као и механизму сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Шеф српске дипломатије захвалио је и због континуиране подршке коју Народна Република Кина пружа суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије и поновио снажну и непоколебљиву подршку Србије политици „једне Кине“ и принципу ,,једна земља, два система“.

„Искрено се надам да ће Кина, као једна од најзначајнијих земаља на глобалном плану, снажни заговорник међународног права и поретка и један од највећих пријатеља Србије, наставити да се активно ангажује у прилог поштовању основних постулата међународног права и Повеље Уједињених нација, као и наших аргумената када је реч о Косову и Метохији“, навео је Селаковић.

Министар Селаковић је изразио наду да ће министар Ванг Ји присуствовати овог месеца у Београду комеморативном састанку поводом обележавања 60. годишњице одржавања прве конференције Покрета несврстаних земаља.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)