Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Габону са председником те централноафричке државе Алијем Бонгом, шефом дипломатије Пакомом Мубелеом, министром пољопривреде Биендијем Магангом и са министром одбране Михаелом Мусом.

Селаковић је након састанака рекао да је са саговорницима у Габону размотрио могућности продубљивања сарадње у различитим областима, као што су пољопривреда, индустрија, савремене технологије, здравство и одбрана.

Према његовим речима, председник Бонго је изразио жељу да у што скоријем времену посети Србију.

„Габон је централноафричка држава у којој су на сваком кораку видљиви трагови рада некадашње српске и југословенске грађевинске индустрије и овде смо земља која има изузетно озбиљну и добру репутацију“, казао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, представници различитих ресора желе да дођу у Србију и већ ћемо у марту имати посету представника Министарства спољних послова који ће доћи на политичке консултације али и представника габонске агенције за промоцију привредне сарадње.

„Оно што остаје као добар утисак јесте то што са нашом Србијом свако жели да ради, да је углед Србије и нарочито председника Вучића свугде у свету, и овде у Африци и на другим местима где сам био, нешто по чему нас препознају и на чему нам честитају. Са озбиљном, модерном и уређеном Србијом, која је другу годину заредом најбрже растућа економија Европе, свако жели да сарађује“, истакао је Селаковић.

Током посете потписани су Општи споразум о сарадњи између владе Србије и Габона и Меморандум о разумевању о сарадњи у области пољопривреде.

Министар спољних послова Србије ће, након Екваторијалне Гвинеје и Габона, званичну посету земљама централне Африке наставити одласком у Сао Томе и Принсипе и Камерун.

Original Article