Министар спољних послова Србије Никола Селаковић положио је данас у Паризу венац на Споменик краљу Петру и краљу Александру Карађорђевићу, и истакао том приликом да је за Србију и Србе Француска увек имала посебно место и значај, и да о томе сведочи, не само историјско савезништво, већ и савремени односи наших држава.

Селаковић је подсетио да је сећање на краљеве Петра и Александра у другој половини 20. века чувао управо овај споменик у Француској, јер су пре тога идеолошки неистомишљеници и окупатори све споменике нашим краљевима у Србији уништили.

„Сваки Србин, када долази у Париз, поред тога што ће посетити Лувр и Тријумфалну капију, треба да дође овде у 16. арондисман и да посети овај споменик на којем су приказани велики витешки краљеви Петар и Александар Карађорђевић и њихов велики саборац, пети српски војвода и велики добротвор српских војника и народа, маршал Франше д'Епере“, поручио је Селаковић овом приликом.

Шеф српске дипломатије истакао је да Београд сећање на савезништво из Првог светског рата чува предивним Спомеником захвалности Француској, који је обновљен пре неколико година, и чијем је поновном откривању присуствовао председник Емануел Макрон заједно са нашим председником Александром Вучићем.

„Нема много народа који у Паризу на оваквим местима имају овакве споменике. Данас не треба да се сећамо само овог тешког и славног периода наше историје, наших великана тога времена, већ и да пред тим великанима сведочимо оно што су данашњи односи Француске и Србије, а то су односи у полету и повоју. То је озбиљна економска и војно-техничка сарадња, то је сарадња коју ћемо тек развијати на културном плану и плану образовања“, рекао је Селаковић.

Венац на споменик данас је положио и градоначелник 16. париског арондисмана Франсис Спинер, којем је министар Селаковић захвалио на бризи и поштовању за овај споменик, и позвао га да посети Београд.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)