Министар спољних послова Никола Селаковић се, током боравка у Риму, данас састао са великим канцеларом и министром иностраних и унутрашњих послова Сувереног Малтешког Реда Албрехтом Фрејером фон Боеселагером и поручио да су за Србију односи са тим редом веома значајни.

Министар Селаковић, иначе први министар спољних послова Србије који је у званичној посети Сувереном Малтешком Реду, рекао је након сусрета да значај наших односа можда до сада није био препознат на одговарајући начин.

Према његовим речима, Суверени Малтешки Ред даје принципијелну подршку питањима од виталног значаја за нашу државу, као што су наш територијални интегритет и суверенитет.

Шеф српске дипломатије је навео да ове године обележавамо 20 година од успостављања дипломатских односа.

Министар Селаковић је изразио задовољство што је данас потписан Споразум са Сувереним Малтешким Редом који је преговаран десет година, што, како је објаснио, значи да је половина наших дипломатских односа протекла у преговарању данас потписаног споразума.

“У будућности и те како ћемо моћи да искажемо не само захвалност Сувереном Малтешком Реду на помоћи која је пружана и која се пружа Србији, већ могу слободно да кажем да ћемо се трудити да заједнички афирмишемо оне вредности наше цивилизације које су свету данас потребније него икада раније, а то јесу и хуманост и солидарност”, изјавио је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, на састанку је било речи о питањима која су од значаја, не само за Србију и југоисточну Европу, него за целу Европу, као што је питање миграција, борбе против трговине људима, борбе против савременог ропства, а размењени су и ставови по питању кризних жаришта у медитеранском басену и у нашем регион.

“У будућности ћемо настојати да интензивирамо нашу сарадњу, да више разговарамо, да се више саветујемо, да размењујемо неке важне информације у погледу нашег посла и да се трудимо да боља и интензивнија комуникација буде пренета и на наше заједничке активности”, навео је министар Селаковић.


Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)