Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са министром иностраних послова Азербејџана Јехуном Бајрамовим, који у Београду учествује на скупу поводом 60 година од прве конференције Покрета несврстаних земаља и захвалио Азербејџану на коорганизацији овог великог и значајног догађаја.

На заједничкој конференцији за новинаре, шеф српске дипломатије захвалио је и на озбиљној подршци председника Азербејџана Илхама Алијева у реализацији самита.

“Указана нам је велика част што смо, без обзира на то што Србија има статус посматрача у ПНЗ, заједно са братским Азербејџаном домаћини и организатори скупа поводом 60. годишњице од прве конференције ПНЗ”, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је изразио посебно задовољство што се, упркос пандемији корона вируса, у Београду на самиту окупио велики број делегација, много већи него што се очекивало.

„Покрет није мртав, има велики потенцијал. Тим великим одзивом пријатељи су показали респект према ПНЗ и нама као коорганизаторима”, навео је министар Селаковић и додао да је Београд угостио укупно 116 делегација и 43 министара спољних послова.
Шеф српске дипломатије је пренео да је на састанку било речи и о унапређену билатералних односа, нагласивши да на добром односу председника Србије Александра Вучића и председника Азербејџана у доброј мери почива наша сарадња у којој следимо оно што су они зацртали.

Министри Селаковић и Бајрамов су пре конференције за новинаре потписали три споразума.

Шеф српске дипломатије је нагласио њихову важност, уз споразум о војно-техничкој сарадњи који су потписали азербејжански министар за питања одбрамбене индустрије и министар одбране Србије.

Министар Селаковић је навео да је Споразум којим се за грађане Србије и Азербејџана укидају визе за путовања корак који ће унапредити контакте и сарадњу међу обичним људима.
„Много је планова пред нама, потенцијала за будућу сарадњу”, рекао је министар Селаковић и изразио наду да ћемо ускоро бити у прилици да угостимо великог пријатеља Србије и српског народа, председника Азербејџана.

Министар Селаковић је рекао да су данас потписани споразуми само делић онога што припремамо у сарадњи Србије и Азербејџана, две државе које везује стратешко партнерство и посвећеност заједничким вредностима.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је Азербејџан један од стубова подршке нашем територијалном интегритету и суверенитету.

Министар Бајрамов захвалио је министру Селаковићу на одличној организацији скупа Покрета несврстаних земаља, за који је навео да је веома значајан догађај.

„Сигуран сам да ћемо сутра имати успешан наставак програма”, рекао је Бајрамов, и изразио захвалност министру Селаковићу и Влади Србије на топлој добродошлици, као и на поновљеном позиву за званичну посету Србији председника Азербејџана, за коју је сигуран да ће бити реализована.

Министар Бајрамов је оценио да је политички дијалог између Србије и Азербејџана на веома високом нивоу, и да верује да ће се наставити сарадња у оквиру међународних форума.

Kако је нагласио министар Бајрамов, идуће године Србија и Азербејџан обележавају 25 година од успостављања дипломатских односа.

„Са оваквим приступом развоју наших односа и стратешког партнерства бићемо у могућности да продубљујемо сарадњу у различитим областима”, рекао је министар Бајрамов и нагласио да ће политички дијалог бити настављен на принципима поштовања норми и принципа међународног права.

Министри су данас потписали Споразум о обостраном укидању виза за носиоце обичних пасоша, Меморандум о разумевању између министарстава спољних послова Србије и Азербејџана о политичким консултацијама и Меморандум о разумевању о конзуларној сарадњи између два министарства.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)