(Last Updated On: September 29, 2021)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић присуствовао је данас свечаној седници Одбора за спољне послове Конгреса Гватемале, поводом 200. годишњице независности држава региона Централне Америке.

Обраћајући се присутним посланицима и представницима дипломатског кора у Гватемали, шеф српске дипломатије је, у име председника Србије Александра Вучића, Владе и грађана Србије, честитао централноамеричким државама овај значајан јубилеј.

„Упркос великој географској удаљености наших нација, поносан сам што сам са вама како бих представио Србију као земљу која дели вредности са земљама Централне Америке. Наше нације су слободољубиве, делимо исте вредности, и поносни смо на наше пријатељство са централноамеричким земљама“, рекао је Селаковић.

Србија је, према његовим речима, опредељена за јачање сарадње са свим земљама овог дела света и у оквирима регионалних организација, истакавши захвалност наше земље због статуса посматрача у Систему централноамеричке интеграције (SICA).

Говорећи о значају регионалног организовања, Селаковић је истакао приврженост Србије таквом повезивању, представивши иницијативу „Отворени Балкан“.

Србија је, како је истакао, предводник у регионалним иницијативама на Западном Балкану и Југоисточној Европи, што потврђује и иницијативом „Отворени Балкан“ коју је покренуо председник Србије Александар Вучић а подржали су је до сада премијери Северне Македоније и Албаније.

Како је објаснио, та иницијатива је заснована на слободи протока људи, робе, капитала и услуга, а једна од њених најважнијих вредности јесте солидарност.

„На путу смо да успоставимо заједничку организацију која ће помагати свакој од земаља у случају природних катастрофа. Наша солидарност је доказана и у време пандемије ковида“, рекао је Селаковић, додавши да је Србија оно што је успела да створи реформама употребила како би подржала пријатељске земље у региону и широм света, дониравши до сада 1,1 милиона доза вакцина.

„Треба да знате да постоји једна европска земља који дели ваше вредности и која се бори за хуманији, праведнији и солидарнији свет. Живело наше пријатељство и независност и слобода братских земаља Централне Америке“, поручио је Селаковић.

Свечаној седници присуствовали су амбасадори свих централноамеричких и многих јужноамеричких држава, а шеф српске дипломатије састао се претходно и са председником Конгреса Гватемале Аланом Естуардом Родригесом.

Original Article