(Last Updated On: February 24, 2022)

У организацији Канцеларије за информационе технологије Владе Републике Србије, корејског Министарства унутрашњих послова и сигурности и Корејске агенције за промоцију трговине и инвестиција, 24. фебруара одржан је Корејско-српски Форум о сарадњи у области дигиталне управе, у форми вебинара.

На позив организатора, амбасадор Грбић се обратио учесницима форума у уводном делу, уз амбасадора Републике Кореје у Србији Ли Ђеунга, и истакао да сарадња Србије и Кореје у области дигитализације јавне управе представља један од најдинамичнијих сегмената укупне билатералне сарадње.

У прилог томе сведоче бројни пројекти који су реализовани у претходним годинама (оснивање СКИП центра у Београду, Српско-корејског ИТ центра у оквиру Канцеларије за ИТ Владе Републике Србије, пројекти дигитализације у АПР, као и Општини Сурдулица и др), као и пројекти који су у плану.

Указао је да реформа јавне управе и стално осавремењивање услуга које се пружају грађанима представља један од приоритета у раду Владе Републике Србије, а да велико искуство и знање које Република Кореја поседује у областима електронске управе, вештачке интелигенције, сајбер безбедности и сл, може бити од велике користи нашој земљи у смислу трансфера технологије и знања.

Учесници вебинара, који је био подељен у две сесије, били су и представници српских и корејских државних институција укључени у реализацију актуелних пројеката дигитализације јавне управе, као и приватних компанија које су биле уговорно ангажоване за спровођење пројеката.

Original Article