Амбасадор Републике Србије у Републици Кореји Немања Грбић посетио је Националну библиотеку Кореје и састао се са извршном директорком ове престижне културне институције Су Хје-ран.

Извршна директорка Су представила је Националну библиотеку Кореје као установу културе од изузетног значаја. Основана је 1945. године, а данас располаже импозантним фондом књига, који броји преко 13 милиона наслова, од којих око 1,5 милион страних књига, што је чини једном од 15 највећих библиотека у свету.

Амбасадор Грбић је представио Народну библиотеку Србије као најстарију установу културе у земљи која, упркос разарањима и уништавању драгоцене грађе (књига и рукописа) током ратова у ХХ веку, баштини непрекидну историју трајања од 190 година.

Обострано је изражена заинтересованост за успостављање директне комуникације и сарадње две сродне институције, што би значајно допринело јачању билатералне сарадње на плану културе.

Амбасадор је посету искористио да Националној библиотеци Кореје поклони збирку два капитална Дучићева дела „Јутра се Леутара“ и „Благо цара Радована“, уз молбу да је уврсте у фонд библиотеке.

Изразио је наду да ће у будућности више дела српских аутора бити преведено на корејски језик, како би се читаоци у Кореји упознали са класичним и савременим делима српске књижевности.

Original Article