Амбасадор Србије у Републици Кореји Немања Грбић састао се са председником и извршним директором Корејске агенције за промоцију трговине и инвестиција (КОТРА) Ју Ђонг Јолом.

Председник Kотре је честитао амбасадору Грбићу на именовању и изразио уверење да ће се односи између Републике Србије и Републике Кореје у наредном периоду додатно развијати.

Амбасадор је захвалио саговорнику на пријему и истакао значај ове агенција за свеукупан развој односа две земље, посебно на плану економске и инвестиционе сарадње.

Оценио је да је канцеларија Kотре у Београду, од отварања 2015. године, изразито активна и ангажована на промовисању Србије као веома повољне дестинације за пласман инвестиција.

Посебно је захвалио на помоћи и координацији канцеларије Котре у Београду у погледу реализације набавке и транспорта медицинске опреме, коју је Србија купила од Кореје у јеку пандемије 2020. године, када је било изузетно тешко доћи до неопходне опреме и средстава ове врсте на глобалном тржишту.

Амбасадор Грбић је захвалио на помоћи коју Kотра пружа српским компанијама за учешће на корејским сајмовима. Истичући да је Србија у 2021. години била земља са највећим обимом директних страних инвестиција у Југоисточној Европи, да располаже значајним капацитетима у области ИТ и богатом традицијом у области аутомобилске индустрије, квалитетном и образованом радном снагом, те високим процентом становништва који говори енглески језик, указао је да је Србија, осим отварања производних погона, најповољнија дестинација за корејске компаније и за отварање центара за истраживање и развој.

Нагласио је да је сада право време да корејске компаније у већој мери инвестирају у Србију. Председник Ју је изразио задовољство због јачања партнерства у економској сфери и пренео да је само у последње три године трговинска размена између две земље доживела раст већи од два пута, а да расте и присуство корејских компанија у Србији.

Истакао је да ће Kотра наставити да охрабрује корејске компаније да инвестирају у Србију и да промовише потенцијале српског тржишта. Истакао је да је упознат са учешћем корејских ИТ компанија у пројектима у Србији, као и о партнерству Републике Кореје са Владом Републике Србије у пројектима дигитализације и е-Управе. Разговарано је и о начинима даљег увећања спољнотрговинске размене између две земље.

Original Article