Амбасадор Републике Србије у Сеулу Немања Грбић састао се са председником Националне агенције за информатичко друштво Републике Кореје (НИА) Мун Јонг-сиком.

Саговорници су констатовали да се област информационо-комуникационих технологија профилисала као једно од најплоднијих поља сарадње две земље, што не изненађује, имајући у виду да је Република Кореја један од глобалних лидера у области дигитализације и Четврте индустријске револуције, а да је за Србију област дигитализације јавне управе један од приоритета.

Посебно је похваљена успешна реализација пројекта Српско-корејског информатичко-приступног центра у Београду – СКИП, који је претходних година помогао дигитално описмењавање и усавршавање око 40.000 полазника, у оквиру преко 1.500 одржаних бесплатних ИТ тренинга и курсева. Истакнуто је да ће отварање другог СКИП центра у Републици Србији у Нишу, планирано до краја ове године, додатно унапредити капацитете Србије у овој области, чинећи да она постане једина земља у региону са два СКИП центра, што је јасан показатељ одличне сарадње ове две земље.

Председник Мун се осврнуо на свој боравак у Србији пре неколико година, износећи став да сарадња са нашом земљом у области информационо-комуникационих технологија има велики потенцијал, који треба искористити.

Истакао је да ће Национална агенција за информатичко друштво Републике Кореје и даље пружати пуну подршку пројектима е-Управе у Србији, не само када је реч о СКИП центрима, већ и у оквиру пројекта који се спроводи са Канцеларијом за ИТ и е-Управу Владе Републике Србије и информисао да Агенција настоји да промовише Србију корејским компанијама као дестинацију погодну за инвестициону сарадњу, те изнео спремност НИА да помогне у организацији вебинара за повезивање српских и корејских компанија.

Original Article