Амбасадор Републике Србије у Републици Кореји Немања Грбић посетио је Корејску националну дипломатску академију и састао са председником Хонг Хјуником.

Председник Хонг је представио организацију и активности академије, која је превасходно усмерена на обуку и образовање дипломатског кадра за потребе Министарства иностраних послова Републике Кореје, али делује и као својеврстан истраживачки институт у области међународних односа. Председник Хонг је пренео посебно задовољство чињеницом да је и амбасадор Грбић био један од полазника програма академије, током боравка у Кореји 2017. године.

У разговору је обострано констатовано да Меморандум о сарадњи који су Дипломатска академија Министарства спорљних послова Републике Србије и Корејска национална дипломатска академија потписале 2016. године представља одличан темељ будуће сарадње.

Амбасадор Грбић је изразио посебну захвалност поводом позива упућеном Министарству спољних послова Републике Србије да номинује кандидата за учешће на овогодишњем програму за дипломате и државне службенике, у организацији Корејске националне дипломатске академије.

Додатно, указао је на заинтересованост Дипломатске академије Министарства спољних послова за унапређење и конкретизацију сарадње са Корејском националном дипломатском академијом у наредном периоду. У том погледу, поменуо је могућност директног сусрета председника две институције на маргинама неког од наредних заседања Међународног форума дипломатске обуке, као и организацију онлајн састанка два руководиоца академија. Такође, истакао је могућност организовања гостујућих/специјалних предавања високих званичника две земље на академијама две земље, у оквиру билатералних посета, као и друге облике сарадње који су дефинисани документом о сарадњи.

Original Article