Амбасадор Републике Србије у Кореји Немања Грбић и саветник Мирко Кузмановић посетили су Женски универзитет Сангшин у Сеулу (Sungshin Women's University – SWU), где су имали састанак са ректором и особљем Канцеларије за међународну сарадњу Универзитета.

На састанку су размотрене могућности за унапређење просветне и међууниверзитетске сарадње Србије и Кореје.

Председница Универзитета Јанг Бо Кјунг рекла је да је Женски универзитет Сангшин (SWU) модеран универзитет са 13 факултета, које похађа око 11.000 студената, и нагласила да посебну пажњу поклања међународној сарадњи, па тако Универзитет тренутно похађа 261 страних студената из 52 земље.

Такође, Универзитет више од 500 својих студената сваке године пошаље на усавршавање на партнерске универзитете у иностранству.

Амбасадор Грбић захвалио је председници Јанг на информацијама и истакао да постоји велики потенцијал за унапређење сарадње у области образовања са Републиком Корејом, посебно када је у питању сарадња универзитета две земље.

Такође, амбасадор је представио систем високог образовања у Србији и указао на могућности за давање стипендија страним студентима, наглашавајући да бисмо волели да видимо више корејских студената у Србији и више српских студената у Кореји.

Током састанка, показано је интересовање за успостављање конкретне сарадње између Женског универзитета Сангшин и универзитета у Србији, укључујући размену стипендија и успостављање института за корејске студије при универзитетима у Србији (попут „Сеџонг Института“).

На крају разговора, председница Јанг упутила је позив амбасадору Грбићу да студентима Универзитета одржи специјално предавање о Србији, што је амбасадор радо прихватио.

Original Article