Амбасадор Републике Србије у Сеулу Немања Грбић присуствовао је, у својству специјалног госта, свечаној церемонији доделе награда на фестивалу најбољих телевизијских драмских продукција широм света СДА (2022 Seoul International Drama Awards).

Овај фестивал сваке године организује корејско Министарство културе, спорта и туризма, национална медијска куће „КБС“ и Влада града Сеула.

Званице су чинили представници корејских и иностраних кинематографских кућа, уметници из домена филмске уметности и представници дипломатског кора оних земаља чији су филмови/ТВ серије ушле у селекцију за неку од награда.

Филм „Пуцњи у Марсеју“ режисера Гордана Матића је, на иницијативу Амбасаде, која је упутила писмо препоруке и координираног наступа са Филмским центром Србије, први српски филм који је, након пуних 17 година, ушао у овогодишљи избор за награду СДА, док је наш филмски критичар Мирољуб Стојановић, признати познавалац азијске кинематографије, био члан жирија.

Учешће на овом престижном фестивалу представља солидну базу за даљи рад на промоцији српске кинематографије у Републици Кореји, као земљи чија кинематографија ужива планетарну популарност.

Original Article