Амбасадор Републике Србије у Сеулу Немања Грбић посетио је Глобални кампус Ханкук универзитет за стране студије (Hankuk University of Foreign Studies – HUFS) и том приликом се састао са замеником ректора Канг Ки-хуном и шефом Катедре за српски проф. Ким Ћол-мином.

Саговорници су разматрали могућности за даље унапређење универзитетске сарадње између Србије и Кореје, као и услове за додатну промоцију учења српског језика на Универзитету.

Заменик ректора Канг Ки-хун је пожелео добродошлицу амбасадору Грбићу и представио Универзитет, који важи за један од најбољих универзитета у области страних студија у свету. Према званичној ранг листи, налази се на трећем месту у свету у овој области.

Ханкук универзитет за стране студије је једини универзитет на коме се учи српски језик у Кореји, а Катедра је основана још 1989. године. На њему се изучава 45 језика, а овај универзитет има потписане споразуме о сарадњи са универзитетима из 98 земаља.

Изражено је обострано задовољство због чињенице да годишње око 30 студената упише студије српског језика, а да 20-28 студената дипломира сваке године. Ки-хун је указао да је избијање пандемије донекле успорило размену са универзитетима у Србији, имајући у виду да један број корејских студената није могао да путује у Србију на стручно усавршавање.

Амбасадор Грбић је истакао да ће амбасада настојати да код младих Корејаца побуди веће интересовање за Србију, нашу културу и језик, у чему студенти овог универзитета могу имати значајну улогу.

Саговорници су се сагласили да су студије српског језика у Кореји у спрези са јачањем економске сарадње између две земље и присуства корејских компанија у Србији.

Током посете, амбасадор Грбић је обишао и корејске студенте српског језика, на 1. и 4. години студија, те присуствовао часу српског језика. Студенти су показали интересовање за Србију и српски језик, а амбасадор Грбић је одржао краћи говор и позвао их да, по завршетку актуелног испитног рока, посете Амбасаду, те да се активно укључе у промоцију Србије у Кореји.

Original Article