Амбасадорка Републике Србије при Мисији Унеско у Паризу Тамара Растовац Сиамашвили рекла је да Србија придаје највећи значај заштити светске баштине на својој територији, укључујући и средњовековне споменике на Kосову, који су уписани на Унескову листу светске баштине у опасности.

Растовац Сиамашвили је на скупу, одржаном на маргинама 44. продуженог заседања Kомитета за светску баштину, говорила о образовању у домену културне баштине у правцу одрживе будућности.

Скуп су организовали Министарство образовања Kине, Национална комисија ове земље за Унеско и сектор културе Унеско.

Растовац Сиамашвили говорила је на панелу на високом нивоу на коме су учествовали, између осталих и министри образовања Kине, Етиопије и Пакистана.

Она је представила конкретне примере како Србија укључује питање културне баштине у образовање и с тим у вези нагласила важност дијалога и сарадње у области светске баштине, као заједничког приоритета који ће обезбедити њену заштиту за будуће генерације.

,,Наш Завод за заштиту споменика културе као и други институти организују едукативне радионице за децу предшколског и школског узраста, како би им пружили прилику да се упознају са непокретном културном баштином Србије, њеним вредностима и начинима очувања", истакла је Растовац Сиамашвили.

Завод је, такође, развио програм за наставак професионалног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника под називом Непокретно културно наслеђе, додала је она.

Према њеним речима, поред општег образовања о значају и разноликости културног наслеђа Србије учесници, такође, имају прилику да науче о развијеним практичним моделима који се могу користити у образовању.

,,У току је припрема новог издања Унесковог образовног комплета 'Светска баштина у ручном прибору младих' на српском језику, са циљем да се 3.000 примерака овог комплета дистрибуира наставницима у основним школама", навела је амбасадорка.

Kомитет за светску баштину организације УНЕСКО отворио је у петак 44. седницу у онлајн формату, на којој ће се до 31. јула, расправљати о питањима која су остала нерешена од прошле године, када је састанак био одложен због пандемије.

Проширеном седницом, из кинеског града Фужоуа, председава заменик кинеског министра за образовање и директор кинеске националне комисије за Унеско, Таин Суеџун.

Извор: Танјуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)