Амбасадорка Републике Србије у Скопљу Невена Јовановић састала се данас са премијером Републике Северне Македоније Зораном Заевим.

Том приликом, саговорници су указали на то да су односи двеју земаља на високом нивоу и да се заснивају на пријатељству, међусобном разумевању и поверењу.

Амбасадорка Јовановић честитала је премијеру Заеву и Влади Северне Македоније на успешној организацији „Преспа форума за дијалог“.

Премијер Заев је рекао како је регион западни Балкан показао да може бити извор демократије и стабилности, као и да треба да настави да се економски развија и негује европске вредности, јер је заједнички циљ интеграција у ЕУ.

Амбасадорка Јовановић пренела је премијеру Заеву јасну подршку Београда европској аспирацији Северне Македоније и истакла важност регионалног повезивања кроз различите регионалне иницијативе као што су „мини шенген“ и „Берлински процес“.

Премијер Заев истакао је захвалност политичком руководству и грађанима Србије на указаној солидарности и донираним вакцинама за лекаре и медицинско особље, током пандемије, али и за текући процес вакцинације коју је Србија омогућила македонским грађанима.

Захвалност је изразила и амбасадорка Јовановић на одлуци Владе Северне Македоније да грађане Србије ослободи плаћања путарине приликом проласка кроз Северну Македонију.

На састанку је оцењено да даље инфраструктурно повезивање отвара додатни простор за економски развој и инвестициони амбијент што поправља стандард живота грађана обе земље.

Посебно је наглашена важност регионалне економске повезаности и креирања заједничког регионалног тржишта, које може бити конкурентно на европском и међународном тржишту.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)